IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пил от АЦБ: Банката трябва да се фокусира върху инфлацията

Паричната политика не е панацея, с която може да се постигнат много и различни неща, смята главният икономист на АЦБ

14:56 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) трябва да се фокусира върху основната цел за контрол на инфлацията, а не да се опитва твърде усърдно да стабилизира обменните курсове или икономическата активност. Такова мнение изрази главният икономист на финансовата институция Хю Пил, цитиран от Ройтерс.

Ден по-рано членът на Комисията по парична политика към банката Катрин Ман коментира, че по-големи лихвени увеличения в краткосрочен план биха могли да помогнат в борбата срещу скорошното инфлационно поевтиняване на британската лира, а после да бъдат отменени, ако икономиката се забави.

Пил обаче е привърженик на по-умерени ходове. Според него АЦБ трябва да обръща внимание на случващото се на валутните пазари и при другите централни банки, но трябва да е реалист какво може да постигне.

"Паричната политика е затъпен инструмент", коментира Пил пред Института на привилигерованите счетоводители в Англия и Уелс.

"Паричната политика не е панацея. Не е инструмент, който ти позволява да постигнеш много и различни неща в краткосрочен план: стабилизиране на обменния курс, фина настройка на случващото се при заетостта или активността", смята главният икономист на АЦБ.

От миналия декември насам АЦБ повиши лихвите пет пъти, като сега основната лихва достигна 1,25%. Това е най-дългата серия на лихвени увеличения от 25 години насам.

Според Пил ще са необходими още лихвени повишения през следващите месеци, тъй като инфлацията се е насочила към равнище от 11%. "Ще направим, каквото трябва, за да върнем инфлацията към целевото равнище. И поне според мен, това ще изисква допълнително затягане на паричната политика в следващите месеци", каза Пил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още