IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Иванов: Регулациите ще привлекат към криптовалутите големите инвеститори

Стратегията на Китай за дигитален юан ще бъде последвана и от други държави, смята директорът на European Brokerage House

10:06 | 15.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на биткойн претърпя доста сериозна корекция и се връща на нивата, на които се намират нормалното пазарно търсене и предлагане. Фундаментът за възстановяването е, че все по-често се прилага блокчейн технологията – в гейминг, в изкуство, финанси и т.н. Увеличават се подстъпите за регулиране, а не ограничаването на блокчейн, като въвеждането на регулация ще даде повече възможности за институционалните инвеститори да инвестират в крипто, смята д-р Пламен Иванов, директор на European Brokerage House, който гостува в предаването Клуб "Investor" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Политическата нестабилност по отношение на регулацията в САЩ ще се изчисти бързо, смята Иванов. Освен това той отбелязва много по-добрата предвидимост при новата администрация на президента Байдън.

Стратегията на Китай за дигитален юан ще бъде последвана и от други държави, също така смята гостът.

Що се отнася до борсите, въпреки коронавируса, те са много оптимистични, изтъква той.

„Настроенията на американския и европейския пазар са цветя и рози“, добавя Иванов.

Гостът посочва, че този август е различен – не просто заради историческите върхове, но и с продължаващата волатилност на пазарите. При Nasdaq има балон от прекупени акции заради по-лесния достъп на индивидуални инвеститори, смята още той.

Петролът се възстановява от дълбока корекция и постепенно се връща на предишните си нива. Интересна новина е, че водещите икономики са инвестирали над 300 млрд. долара повече от обикновено през пандемията в добив на фосилни горива и въглища.

„Да се превключи от едното на другото няма да е толкова лесно, въпреки прокламирането на ЕС за Зелена сделка, ограничения и т.н. Това ще отнеме 25-50 г.“, прогнозира експертът.

Според него случаите на коронавирус ще растат, но пазарът вече не „подскача така“.

Той дава пример не само със САЩ, но и с германския, френския и испанския индекс, които поддържат в някои случаи и исторически върхове, въпреки увеличаващите се случаи.

Също така Иванов прогнозира, че силният сезон в Европа, който предстои, няма да бъде плавен тази година. Според него ще наблюдаваме повече волатилност през октомври заради политически острите теми.

България има нужда от повече публични предприятия и развитието на БФБ е добра новина, смята още директорът на European Brokerage House.

Целия разговор може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още