IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добрата бизнес активност в еврозоната не може да успокои тревогите за икономиката

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достигна ниво от 52,2 пункта през миналия месец – малко над първоначалните изчисления

12:40 | 03.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подобреното представяне на частния сектор в еврозоната през юни не успя да успокои тревогите, че икономиката все още клони към влошаване.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достигна ниво от 52,2 пункта през миналия месец – малко над първоначалните изчисления. Това е и най-високото четене на данните от ноември насам. Въпреки това целият растеж идва от сектора на услугите, като промишлеността продължава да се представя по-зле, а доверието на бизнеса се понижава на фона на отслабващия ценови натиск.

„Би било погрешно да ставаме прекалено развълнувани от подобрението“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit, които изготвят индекса. „Проучването показва, че брутният вътрешен продукт нараства едва с малко над 0,2% през второто тримесечие, а влошаването на очакванията на бизнеса за предстоящата година – до едно от най-ниските нива от над четири години насам, предполага, че настроението на бизнеса остава мрачно“, допълни той.

Графика: tradingeconomics.com

Подновените заплахи за нови, по-високи мита от администрацията на американския президент Доналд Тръмп отнемат от енергията за растеж на световната икономика. Междувременно нарастват очакванията, че Европейската централна банка ще намали лихвените проценти до септември в опит да подкрепи икономиката на еврозоната. Действията ѝ са част от глобалната промяна в настроенията на централните банки, като очакванията са тенденцията да застигне и Федералния резерв най-рано през този месец.

„Основното притеснение, че колкото по-дълго продължи спадът в промишлеността, толкова по-голяма е вероятността отслабването да се пренесе и при услугите, където устойчивостта в лицето на тенденцията на понижаване при заводския сектор изглежда все по-необичайно“, посочва още Уилямсън.

От данните на IHS Markit става ясно още, че най-голям ръст на активността се наблюдава в Германия и Ирландия, а в Италия подобрението е минимално.

В германия общият PMI индекс достигна ниво от 52,6 пункта през юни, което е без промяна спрямо първоначалните изчисления и стойностите от май. Също така данните са в унисон с пазарните прогнози, съобщава tradingeconomics.com. От своя страна секторът на услугите бележи 5-месечен ръст (55,8 пункта), докато промишлеността продължава да се свива (45 пункта).


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още