IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтините дрехи и скъпият петрол задържаха британската инфлация без промяна

Паундът отслабна заедно с очакванията на инвеститорите, че Английската централна банка (АЦБ) ще увеличи лихвените проценти през идните месеци

14:47 | 18.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания отново остана без промяна през юни, обратно на очакванията за повишение. През изминалия месец ръстът на потребителските цени остава 2,4% при прогнози за 2,6%, след като по-евтините дрехи и компютърни игри успяха да компенсират скока в цената на горивата.

Паундът отслабна след новината заради очакванията на инвеститорите, че Английската централна банка (АЦБ) ще увеличи лихвените проценти през идните месеци, съобщава Bloomberg.

В същото време базисната инфлация бележи забавяне до 1,9%, което е и най-ниската ѝ стойност за последните 15 месеца.

Цените на дрехите и обувките се понижават с 2,1% в периода между май и юни – най-големия спад за месеца от 2012 г. насам, като от Британската статистическа служба посочват, че причина са множеството намаления. Понижава се и натискът от цените на компютърните игри, играчките и стоките за развлечение.

Тези ефекти обаче до голяма степен се компенсират от цените на горивата, като разходите за напълване на автомобилен резервоар са нараснали през юни с 2,2%. Бензинът е поскъпнал с 2,7% за литър, а цената на дизела се е увеличила с 2,9%, като и двете стойности са най-високите от септември 2014 г. насам.

Натискът се увеличава и от цените на електричеството и газта, след като доставчици като British Gas, EDF и Scottish Power увеличиха таксите си вследствие на по-високите цени на едро.

Данните са последните преди от АЦБ да вземат решение за това дали да увеличат лихвените проценти на 2 август. И макар че очакванията на финансовите пазари са за повишение на лихвите, инфлацията през предходния месец май отново бе под очакванията за ускорение от 2,5%.

Паундът поевтиня с 0,8% след публикуването на днешната статистика. В същото време инвеститорите намалиха и очакванията за повишение на лихвите до 73% от 84% във вторник.

Според други данни от днес производствените цени нарастват с 0,2%, с което годишният ръст става 10,2%.

През май цените на жилищата във Великобритания пък са отбелязали повишение от 3% на годишна база – най-бавното увеличение от август 2013 г. насам. Най-лошото представяне е в Лондон, където цените са се понижили с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още