Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

По-малко от очакваното американци са останали без работа през миналата седмица

В Тексас обаче броят на молбите за финансова помощ се е увеличил

По-малко от очакваното американци са останали без работа през миналата седмица

Снимка: gettyimages

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ са намалели през миналата седмица с повече от очакваното, облекчавайки опасенията за нов спад на пазара на труда, след като няколко големи щата съобщиха за повишаване на случаите на коронавирус.

Броят на молбите за финансова помощ по редовните държавни програми е спаднал с 99 000 до 1,31 милиона през седмицата, приключила на 4-и юли, показаха данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. От друга страна, икономистите очакваха молбите да достигнат ниво от 1,375 милиона.

Повторно подадените молби, които показват общия брой на американците, получаващи помощи за по-дълъг период от време, са намалели до 18,1 милиона през седмицата, приключила на 27-и юни, в сравнение със средна прогноза за 18,8 милиона. Тези данни винаги се оповестяват с една седмица закъснение.

Още по темата

На сезонно коригирана база безработицата е възлизала на 12,4% за седмицата, приключваща на 27-и юни, спадайки с 0,5 процентни пункта в сравнение с предходната седмица.

Последните данни показват, че съкращенията продължават да намаляват, въпреки че възстановяването на пазара на труда все още може да бъдат изложено на рискове през следващите седмици. Преди последния ръст на случаите на вируса, който накара няколко щата - включително Тексас и Флорида - да отложат плановете си за възобновяване на активността и дори да въведат повторни блокади, работодателите добавяха милиони работни места.

Без да бъдат коригирани на сезонна база, молбите за обезщетение при безработица са спаднали с 32 000 от предходната седмица. Сред щатите, в които се забелязват най-големите ръстове в броя на заразените, са Калифорния и Флорида, където молбите за финансова помощ са намалели, докато в Тексас показателят е нараснал с около 20 650 в сравнение с предходната седмица. 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното