IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниският ДДС потисна инфлацията в Германия

Потребителските цени в страната се понижават за трети път тази година

13:22 | 12.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

По-ниският ДДС и спадащите енергийни разходи предизвикаха през октомври понижение на потребителските цени в Германия за трети месец през тази година. Те отново спадат с 0,2 процента в сравнение със същия месец на миналата година, както обяви Федералната статистическа служба в четвъртък.

По този начин нивото на инфлация е отрицателно за трети път тази година (юли 2020 г.: -0,1%, септември: -0,2%). По-слаба инфлация се е наблюдавала за последно през януари 2015 г. с ниво от -0,3%. Както съобщава още Федералната статистическа служба (Destatis), потребителските цени леко са се повишили с 0,1% в сравнение със септември 2020 г.

За Европейската централна банка (ЕЦБ) падащите цени в най-голямата икономика на паричния съюз са проблем, тъй като тя цели инфлация от малко под два процента като идеална стойност за икономиката.

„Една от причините за отрицателната инфлация все още е временното понижаване на ставката на ДДС“, подчертават статистиците. Федералното правителство възнамерява да стимулира потреблението и икономиката в условията на кризата, като намали този косвен данък в началото на юли, но за определен времеви период.

Според проучване на института Ifo супермаркетите са предали намалението почти изцяло на своите клиенти: цените са се понижили средно с два процента.

Енергийните цени са паднали особено рязко - със 6,8%. Цените на нафтата за отопление са спаднали с 37,2%, а на горивата - с 10,7%.

За разлика от тях, цените на храните са се повишили леко с 1,4 процента в рамките на една година. По-специално месото и месните продукти струват повече (плюс 4,1 процента) и плодовете (плюс 3,8). Тютюневите изделия също са значително по-скъпи: тук нарастването е от 5,4 процента. Услугите струват с 1,0 процента повече спрямо година по-рано, а нетните наеми се увеличават с 1,4 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още