IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпото свинско изстреля потребителските цени в Китай до 5-месечен връх

Данните при потребителската и производствената инфлация показват начало на постепенно възстановяване на китайската икономика

11:31 | 11.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на потребителските цени в Китай се ускорява през март на фона на някои временни фактори при доставките на хранителни продукти, докато производствената инфлация предоставя още едно доказателство за постепенното икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg. 

Потребителската инфлация се ускорява до 2,3% през март спрямо година по-рано при 1,5% ръст през февруари, отбелязвайки най-значимия си скок от над година насам.

Ръстът се дължи най-вече на повишението при цените на зеленчуците и свинското месо, което доведе до покачването на индекса на потребителските цени (CPI) с над половин процентен пункт, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай.

Основният CPI индекс, който изключва хранителните продукти и енергията, остава без промяна на ниво от 1,8%, а производствената инфлация се ускорява с 0,4 на сто.

Тъй като възстановяването на нивото на инфлацията се дължи на ръст при цените на хранителните продукти, който може да се окаже временен, е малко вероятно Централната банка на Китай да изостави своята по-свободна парична политика за частния сектор.

Съществуващите дефлационни рискове, несигурността около търговската война със САЩ и устойчивото възстановяване на икономиката също са причина за предпазливи действия.

„Няма да има корекции на паричната политика, а общата инфлация няма да е голям проблем през тази година“, тъй като основната инфлация остава стабилна и производствените цени ще са на ниски нива и занапред, споделя Дин Шуан, старши икономист за Китай и Северна Азия в хонконгското звено на Standard Chartered Bank Ltd.

Според него в момента централната банка наблюдава внимателно ситуацията.

Цените на свинското месо, ключов елемент от индекса CPI, се покачват с 5,1 на сто през март, отбелязвайки своя първи ръст след 25 месеца на понижение. Това помага на CPI да нарасне с 0,12%, посочват от националната статистика.

Над един милион животни бяха умъртвени заради разпространението на африканската чума по свинете, което доведе и до спад в продукцията на свински фураж.

Възстановяването на производствените цени сигнализира за зараждащо се укрепване на икономическото възстановяване, чиято устойчивост би могла да предостави на компаниите по-голяма ценова сила, подпомагане на печалбата и помощ при изплащането на техните дългове.

„Централната банка все още има основателни причини отново да намали коефициента на задължителните резерви, тъй като предстои плащане на данъци и погасяване на средносрочните заеми“, посочва Дин Шуан.

Прогнозата за нивото на инфлацията при производствените цени остава скромна. Индексът PPI вероятно ще нарасне само с 0,3% през 2019 г., според осреднената оценка на 15 икономисти, анкетирани от Bloomberg, в сравнение с прогнозата от 0,8% от февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още