Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

По-високите държавни разходи помогнаха на Германия да избегне рецесия

Частното потребление е нараснало с разочароващите 0,2% през последните три месеца на 2018 г.

По-високите държавни разходи помогнаха на Германия да избегне рецесия

Снимка: Архив Ройтерс

По-високите държавни разходи са помогнали на Германия да избегне рецесия през четвъртото тримесечие на 2018 г., след като износът не успя да даде тласък на икономиката, съобщава Ройтерс.

Данни, публикувани от Федералната статистическа служба, потвърдиха, че икономиката е в застой през четвъртото тримесечие след свиване през предходния месец. При по-детайлен преглед се вижда, че държавните разходи са нараснали с 1,6% на тримесечна база, като по този начин са допринесли с 0,3 процентни пункта за икономическия растеж.

Още по темата

Износът и вносът са се повишили с по 0,7% през тримесечието спрямо предишното, в резултат на което нетната търговия няма принос към растежа.

Частното потребление, което е особено важно за икономиката в момент, когато износът е отслабен заради търговското напрежение и затрудненията в автомобилния сектор, нараства с разочароващите 0,2%. Приносът на потреблението към икономическия растеж пък е едва 0,1 процентни пункта.

Главният икономист на VP Bank Томас Гицел заяви, че по-строгите правила за емисиите, които спъват автомобилния сектор, са оказали влияние върху износа и частното потребление.

„Очакваме ефект на догонване през текущото тримесечие“, коментира още той.

Зависимостта на Германия от износа я прави особено уязвима по отношение на търговските спорове между САЩ и Китай и САЩ и Европейския съюз.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%