IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Италия доведе до натиск на финансовите пазари

FTSE MIB се понижава с цели 2,5% към 15 часа, с най-сериозен натиск над банковите акции

15:47 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианските фондови и дългови пазари се намират под натиск от разпродажби на фона на все по-отчетливата перспектива за предсрочни избори на Апенините през това лято. Това поднови инвеститорските опасения за политически хаос в третата по сила икономика на еврозоната, пише Financial Times.

В понеделник президентът на страната Серджо Матарела призова партиите в Италия да се обединят зад едно "неутрално технократско правителство", но двете най-големи партии – крайнодясната Лига и антисистемното "Движение 5 звезди" изразиха несъгласието си с подобно предложение. Това увеличава вероятността за безпрецедентно скорошно провеждане на предсрочни избори, което може да се случи дори още през юли.

Опасението за нови скорошни избори доведе до продажби на италианските облигации, като доходността на 10-годишните дългови книжа нарасна по време на търговията във вторник със 7 базисни пункта към шестседмичен връх от 1,83%, отбелязвайки най-солиден дневен ръст от 21-ви февруари насам.

В същото време лихвеният спред между десетгодишните облигации на Италия и Германия се разшири до триседмичен връх от 129 базисни пункта (доходността на 10-годишни книжа на Италия е с 1,29% по-висока от тази на аналогичните немски книжа).

Фондовата борса в Милано също отчете негативно движение, като индексът FTSE MIB се понижи с цели 2,5% към 15 часа. Най-сериозен натиск има върху акциите на италианските банки, защото те са и най-чувствителни на притесненията за нова политическа криза в страната. Акциите на Intesa Sanpaolo поевтиняват с 2,19%, на Banco BPM – с 5,10%, а на BPER Banca SpA – с 5,34% - най-сериозното дневно понижение от два месеца насам.

Цената на застраховане на експозициите в италианския дълг също нараства по време на търговията във вторник, приближавайки се към най-високото ниво от две седмици насам. Цената на застраховката срещу фалит по отношение на италианския дълг – т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) се увеличава до 91 базисни пункта, показват данните на IHS Markit. 

Коментар за изборите в Италия очаквайте в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria от 21:30 часа. Гост по темата ще е Франческо Мартино, италиански журналист на "Осерватори Балкани и Кауказо".


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още