Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Политическата несигурност може да повлияе на рисковата премия на облигациите ни

До два месеца ще разберем дали инфлациoнният тренд e реална заплаха на пазарите, посочи Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock

гледано: 2278   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Българските ценни книжа и еврооблигации вървят паралелно с германските бенчмаркове, тоест на този етап спадът е паралелен. Рисковата премия, която ще започнат да искат инвеститорите, е много важна предвид политическата несигурност, в която се намира страната ни. На този етап това няма отражение и навън инвеститорите не са притеснени. Това коментира Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“.
Още по темата

По думите му, ако тази политическа несигурност продължи и страната дълго време не може да състави правителство, това неизбежно ще започне да се отразява и на начина, по който ни възприемат отвън и да се преоценява рисковата премия.

„Има много ясни рамки, които са заложени, и те са за дефицит от почти 5 милиарда, до момента са взети 800 милиона от вътрешния пазар. Нашата прогноза е, че ще има микс от вътрешни книжа и еврофондове, като външните ще вземат по-голяма част от това емитиране", посочи Мартин Търпанов. "България има одобрена МТМ програма, която позволява много по-бързо емитиране само при определено опресняване на финансово-икономически параметри в тази програма, тоест тя може да излезе в рамките на един до два месеца и дефицитът, който се очертава, съвсем спокойно може да бъде обезпечен.“

Експертът в DeltaStock смята, че вече не можем да говорим за очаквания, защото „инфлацията очевидно вече е тук“.

„Предходната седмица видяхме какви бяха данните за инфлацията в САЩ, тя вече е над нивото, което Федералния резерв счита за устойчиво“, информира Търпанов и напомни, че централните банки считат, че това е временно явление.

Той е на мнение, че на този етап те не възнамеряват да изтеглят покупките на ценни книжа и като цяло да спрат с печатането на пари. 

Още по темата

„Като че ли пазарите винаги показват една свръх реакция при определени данни. Ако погледнем как се развиват цените на суровини и метали, енергийни източниците, ще видим че осреднено повишаването на всички тези основни компоненти в производството са от порядъка на 20%. Също забелязваме презапасяване на производителите с компоненти за производство, което допълнително оказва натиск върху цените“, добави експертът от DeltaStock.

Той напомни, че в САЩ скокът на доходността беше много по-сериозен отколкото при европейски ценни книжа.

„Там в един момент скокът достигна около 1% за много кратък период от време, което беше шоково увеличение", отбеляза Мартин Търпанов. "Ако погледнем исторически, това е - едно от най-бързите увеличения за такъв кратък период. Може би на някакъв етап пазарът преоцени, че това е била една свръхреакция и че все още нещата не са чак толкова драматични откъм инфлация, за да достигне нива от 2%, които се считат за една сериозна отправна точка за сериозен скок.“

Експертът твърди, че в Европа нещата се движат доста по-плавно.

„Върху това вероятно влияние оказва ЕЦБ, която като че ли се опитва да изпуска въздуха от балона доста по-бавно. Там повишаването на доходността се случва на доста по-малки стъпки“, коментира Мартин Търпанов, но съветва да бъдем много внимателни в данните за икономиките и в Европа и отвъд Океана през следващите два месеца, които „много ясно ще покажат колко дълбок е този инфлационен тренд“.

Каква е ситуацията на световните облигационни пазари? Кое оказва натиск на цените? Как влияе възстановяването на икономиките на дълговите пазари? Защо се изгуби практиката да има емисионен календар и срещи на дилърите на ценни книжа?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китайската централна банка отново не промени лихвите