IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската централна банка анализира по-нататъшно намаляване на лихвените проценти

Централната банка възнамерява да стимулира допълнително икономиката и да отслаби злотата

21:12 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Полша анализира въздействието на потенциално намаляване на лихвените проценти, което може да се случи през първото тримесечие на 2021 г., каза гуверньорът Адам Глапински, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че настоящият рекордно нисък процент от 0,1% е „подходящ и най-добре отговаря на ситуацията“, централната банка може да го намали допълнително, заяви гуверньорът на банката в откъс от интервю, публикувано на нейния уебсайт късно във вторник. Краткосрочните облигации в злоти поскъпват, докато полската валута се повиши спрямо еврото.

полша полша

Коментарът на Глапински е изненадващ, тъй като полските банкери отдавна изразиха нежелание за още намаления на ставките на фона на опасението, че по-слабите части на финансовата индустрия зависят от лихвения доход, за да оцелеят.

„Коментарът е много изненадващ, особено в светлината на изявлението на Глапински само преди няколко дни, че равнището на лихвения процент е справедливо“, каза Моника Куртек, главен икономист в Bank Pocztowy. „Все още не виждам никакви причини да подкрепям намаление на ставката през 2021 г.“, заяви тя.

Подобна гледна точка споделят повечето от 10-те членове на Съвета за парична политика, определящ лихвените проценти. Никой от тях, включително Ерик Лон, който е смятан за най-големите привърженици на умерената парична политика, не се обяви в полза на по-нататъшните съкращения. Четирима политици се застъпват за повишаване на лихвените проценти на фона на притесненията относно прекомерните инфлационни рискове.

Пресслужбата на централната банка отказа да коментира пред Bloomberg.

Полските централни банкери намалиха официалната ставка със 140 базисни пункта и стартираха програма за количествено облекчаване през първата половина на тази година, тъй като пандемията на коронавируса тласна най-голямата източна икономика на Европейския съюз в най-тежката криза от краха на комунизма.

„По-нататъшното понижаване на лихвените проценти винаги е било в инструментариума на полската централна банка, но предполагаме, че това би било оръжие от последен избор“, каза Марек Дримал, базиран в Лондон стратег в Societe Generale. „Допълнителната фискална подкрепа би имала по-голямо въздействие върху икономиката и банката би могла да помогне при по-големи покупки на облигации“, заяви той.

Доходността на двугодишните полски облигации в Полша падна с четири базисни пункта до 0,05%. Злотата поскъпна с 0,3% до 4,5255 спрямо еврото, след като се понижи с 0,9% във вторник.

„Коментарите на гуверньора са много изненадващи - те показват, че централната банка възнамерява да стимулира допълнително икономиката и да отслаби злотата“, каза Мацей Марчиновски, анализатор в базираната във Варшава Trigon Dom Maklerski. „Допълнителните намаления на лихвите ще бъдат по-сериозни за банките, тъй като те няма да могат да прехвърлят отрицателни лихви върху спестяванията.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още