IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден член на УС на ЕЦБ настоява за по-твърд подход

Ръководителят на централната банка на Люксембург призова за по-ранно прекратяване на покупките на облигации

17:32 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Banque centrale du Luxembourg</em></p>

Снимка: Banque centrale du Luxembourg

На фона на високата инфлация Европейската централна банка (ЕЦБ) дава все повече сигнали за по-строг курс на паричната политика. Няколко дни преди неофициалното заседание на Управителния съвет на ЕЦБ, насрочено за четвъртък в Париж, Гастон Рейнеш, ръководител на централната банка на Люксембург (Banque centrale du Luxembourg) призова за по-строга позиция.

Въпреки че инфлационните рискове са завишени предимно само в краткосрочен план, инфлацията може да остане висока за по-дълго време, предупреди той в публикация в блог. Ето защо не е „напълно неоснователно" да се смята, че прекратяването на покупките на облигации в рамките на настоящата програма, наречена APP, ще настъпи по-рано, отколкото се предполагаше в края на миналата година, пояснява банкерът.

Прекратяването на програмата, което все още не е планирано от Европейската централна банка, се счита за предпоставка за промяна на лихвените проценти. Покупките на облигации по програмата за извънредни ситуации, свързани с пандемията PEPP, приключват през пролетта. 

За да гарантира, че финансовите пазари няма да бъдат оставени на сухо след изтичането на широкомащабната програма през април, през декември ЕЦБ реши да продължи по-малката програма APP в модифицирана форма. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, очакват органът във Франкфурт да спре покупките през третото тримесечие. След това през същото тримесечие или в края на годината може да последва промяна на лихвените проценти.

На фона на високата инфлация председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел също спомена за промяна на лихвените проценти през 2022 г. Членът на УС от Нидерландия Клаас Нот очаква увеличение "около четвъртото тримесечие", като вероятно според него то ще е с четвърт пункт. 

Такова мнение изрази и членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Словашката централна банка Петер Казимир, според когото ЕЦБ трябва да намали покупките на облигации през лятото, с което ще си даде повече гъвкавост откъм време за всяко последващо лихвено повишение.

На пазарите лихвените спекулации стават все по-чести, като се очаква до декември лихвата да бъде повишена с до половин процент. Наскоро ЕЦБ остави основния лихвен процент по паричната политика на ниво от 0,0%. В същото време банките трябва да продължат да плащат наказателни лихви, ако съхраняват излишни средства в ЕЦБ: лихвеният процент по депозитите е минус 0,5 процента. Следващото решение на ЕЦБ за лихвените проценти ще бъде взето на 10 март, когато ще бъдат представени и актуализирани икономически и инфлационни прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още