IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредното ускоряване на щатската инфлация усложни задачата на Фед

Икономистите и пазарите завишиха прогнозите си за лихвеното увеличение следващата седмица

17:32 | 11.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Поредното ускоряване на щатската инфлация усложни задачата на Федералния резерв на САЩ и допълнително затвърди очакванията, че банката ще продължи да повишава лихвите с по 50 базисни пункта (б.п.) на всяко от следващите си заседания до септември, като вече има и прогнози за по-големи ходове в размер на 75 б.п., пише Bloomberg.

Инвеститорите завишиха прогнозите си за лихвеното повишение до 75 б.п., след като данните за инфлацията в страната през май показаха поредното рекордно равнище на показателя.

Според статистиката годишната инфлация в САЩ е достигнала 8,6% през май, като това е било най-високото равнище на показателя от 1981 г. насам.

 

 

 

 

Данните допълнително усложняват задачата пред щатския регулатор, който трябва да предприеме такава фина настройка на паричната си политика, че едновременно да успокои търсенето и да избегне рецесията.

Именно опасенията от твърде агресивни ходове на Фед вследствие на данните потопиха щатските индекси миналата седмица, когато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 880 пункта от стойността си в последния търговски ден, измерителят S&P 500 се понижи с 2,91%, а показателят Nasdaq Compоsite потъна с 3,52%.

"Дори в периоди, когато е предприемал по-бързи ходове, Фед обикновено се колебае да изненадва пазарите, което поддържа шанса от 75 б.п. увеличение следващата седмица малък", каза Сара Хаус, старши икономист в Wells Fargo & Co. “На пресконференцията след заседанието обаче може гуверньорът Джером Пауъл да сигнализира, че такова увеличение е възможно на следващите заседания, ако инфлацията не се забави", добави Хаус.

Следващата седмица предстои да се състои заседанието на Фед, което ще приключи на 15 юни. След него Пауъл ще проведе традиционната си пресконференция.

Гуверньорът продължава да поддържа предпазливия си подход, стане ли въпрос за навигирането на нагласите и очакванията относно паричната политика. Въпреки че на заседанието на регулатора през май Пауъл отхвърли възможността от ход в размер на 75 б.п., управителят на банката не е отписал окончателно нито един вариант, като тогава отново наблегна на необходимостта паричната политика да е гъвкава.

Затова и икономистите в Barclays Plc и Jefferies завишиха прогнозите си след данните за инфлацията до неизбежен ръст от 75 базисни пункта.

"Централната банка сега има достатъчно добра причина да изненада пазарите, като действа по-агресивно от очавакното през юни", написаха в своя бележка група икономисти от Barclays, водени от Джонатан Милър. "Знаем, че (събитието) е на косъм и че може да се случи през юни или юни. Но променяме прогнозите си за ръст от 75 б.п. на 15 юни", допълват експертите.

Последният път, когато финансовата институция предприе такова увеличение, бе през 1994 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Форумният гуру , нали каза --> вселената от рассийски акции , дори само рубли да купуваш и да ги къташ и вече си на печалба , самият той "гувичка(русизъм, означава доволно грухтене на наяла се свiня)" ежеседмично от рассийски активи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Reltup
преди 1 година
Добре, я кажете какво да очакваме с индексите и акциите, до кога ще падат? На мен вече ми е късно да излизам (няколко шрьодерс) защото ще съм на 20% загуба и ще чакам, но до кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още