IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия: ЕЦБ ще действа

Банката ще прибегне до нетрадиционни парични инструменти за справяне с ниската инфлация, убедена е финансовият министър на страната Мария Луиш Албукерке

14:06 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Португалия: ЕЦБ ще действа

"Европейската централна банка (ЕЦБ) рано или късно ще прибегне до нетрадиционни парични мерки в борбата с обезпокоително ниската инфлация в еврозоната", заяви португалският финансов министър Мария Луиш Албукерке пред CNBC във вторник.

„ЕЦБ казва, че обсъжда подобни ходове на последното заседание на Изпълнителния съвет“, посочи министърът, която е на пролетното събрание на  Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон. „Очаквам да разберем повече детайли в близкото бъдеще“, добави тя, предполагайки, че ЕЦБ скоро ще започне да проучва въвеждането на парично разхлабване.

Изказването на Албукерке идва на фона на последното решение на банката да запази основната си лихва непроменена на 0,25%. То е и поредното от серия коментари на някои от висшите банкери в ЕЦБ и на министри, които сигнализираха, че банката е все по-склонна да предприеме по-агресивни мерки за справяне с прекалено ниската инфлация и подпомагане на икономиката.

По-рано през седмицата Беноа Кьоре сподели своите виждания и очерта рамките на евентуалното количествено улесняване в еврозоната, присъединявайки се към Ив Мерш и Евалд Новотни, които също загатнаха за възможността от покупки на обезпечени с активи ценни книжа.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги също потвърди готовността си за нетрадиционни парични инструменти, но се въздържа от това да посочи кой от двата спрягани метода е по-вероятен – програма за изкупуване на активи или ново понижаване на лихвите, включително и отрицателна лихва по депозитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още