IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се стреми към първия си бюджетен излишък от 45 години

През следващата година се външният дълг да бъде 116,2% от БВП - един от най-високите в рамките на еврозоната

11:50 | 17.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на финансите на страната Марио Сентено. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на страната Марио Сентено. Снимка: Ройтерс

Проектобюджетът на Португалия за следващата година предвижда първи бюджетен излишък от десетилетия. Министърът на финансите и ръководител на еврогрупата Марио Сентено обяви пред журналисти във вторник, че страната предвижда за 2020 г. излишък 0,2 на сто от БВП. Това би довело до първия излишък, откакто Португалия стана демокрация преди 45 години. Страната все още очаква за тази година дефицит от 0,1 процента, предава Ройтерс.

"Едновременен растеж, консолидиране на държавния бюджет и намаляване на дълга е много рядко срещано събитие в световен мащаб", заяви Сентено. Той обеща и леки свивания на данъците за малките компании. В замяна се очаква да се увеличат ставките за фестивали с бикоборци, акцизите за тютюна, лотарийните компании и напитките с много високо съдържание на захар. 

Едновременен растеж, консолидиране на държавния бюджет и намаляване на дълга е много рядко срещано събитие в световен мащаб

Излишъкът трябва да позволи на Португалия да намали още повече планината от дълга си. През следващата година се външният дълг да бъде 116,2 процента от БВП след 118,9 на сто през тази година. Въпреки това Португалия все още е една от най-задлъжнелите страни в еврозоната.

След тежката дългова криза Португалия успя да напусне международната спасителна програма. За 2020 г. се очаква икономическият растеж да бъде в размер на 1,9 процента - на нивото от 2019 г.

Проектобюджетът ще бъде гласуван за първи път в парламента на 10 януари. След това той ще влезе за подробно обсъждане в парламентарните комисии. Окончателното приемане е насрочено за 6 февруари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още