IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките към заводите в Германия се сриват заради спад на търсенето от чужбина

Commerzbank промени прогнозата си за стимулите на ЕЦБ, като очакванията са централната банка да понижи депозитната си лихва с 20 базисни пункта през този месец

11:13 | 05.07.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поръчките към заводите в Германия отчитат много по-голям спад от очакваното през май в условията на рязко намаляване на търсенето от чужбина - пореден сигнал, че забавянето на световната икономика нанася тежък удар върху най-голямата икономика в еврозоната, съобщава Financial Times.

Заводските поръчки се понижават с 2,2% през май спрямо април, което сериозно се разминава с очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за спад с 0,1%. На годишна база охлаждането в индустрията се усеща дори още повече, като понижението достига 8,6%.

Производственият сектор в Германия е сред най-силно засегнатите от рязкото забавяне на световната търговия заради конфликта между САЩ и Китай. Според икономисти, обаче, се усеща и негативния ефект от бавния растеж  при някои от основните търговски партньори на Германия.

Поръчките от чужбина през май се свиват с 4,3% спрямо април. От тях поръчките от еврозоната намаляват с по-бавни темпове - с 1,7%, а останалите - с 5,7%. Поръчките от вътрешния пазар обаче се повишават с 0,7%.

Слабите данни от Германия помагат да се намери обяснение защо пазарите все повече смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще облекчи паричната си политика. Именно това очакване изпрати доходността по германските облигации до историческо дъно.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен коментира в четвъртък, че растежът се е забавил значително и вече не е възможно спадът да се счита за временен, допълва Bloomberg.

В петък Commerzbank промени прогнозата си по отношение на стимулите на ЕЦБ. Очакванията са централната банка да понижи депозитната си лихва с 20 базисни пункта през този месец.

„Очакваното икономическо възстановяване в Германия все още не се вижда никъде“, коментират Петер Диксън и Йорг Кремер от Commerzbank. Според тях в допълнение към слабостта на автомобилния сектор се добавя и слабото търсене от Китай, където стимулите за икономиката все още не дават ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Всички ще я гризнат не само те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още