IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на дълготрайни активи в САЩ се увеличават с 3,5%

Статистиката показва и ръст на цената на жилищата, разчетен от анализатори като сигнал за нормализиране на имотния пазара

18:51 | 24.12.13 г.
Поръчките на дълготрайни активи в САЩ се увеличават с 3,5%

С 3,5% се повишават поръчките на стоки с дълготрайна употреба през ноември, сочи статистиката на американското Министерство на търговията, цитирана от Market Watch. Анализаторите очакваха ръст, но в рамките на 2%.

Търговското министерство ревизира и данните за октомври. Според тях понижението на поръчките е било в рамките на 0,7 на сто, вместо 1,6%, обявени по-рано.

Основната причина е увеличението на поръчките за самолети и друго транспортно оборудване. Транспортният сектор е традиционно волатилен по отношение на поръчките за дълготрайни активи, но през ноември ръстът е най-сериозен от май насам.

От Market Watch разчетоха данните за поръчките като сигнал за връщането на доверието в американската икономика. Основание за това е търсенето на основни капиталови стоки, което расте с 4,5% през ноември. Това е най-резкия скок от началото на 2013 година.

Отделен доклад пък показа месечен ръст на цените на жилищата от половин процент през октомври. На годишна база увеличението е в рамките на 8,2%.

Жилищата в САЩ поскъпват в почти всички щати след увеличената заетост доведе повече купувачи на имотния пазар. „Ситуацията се нормализира – инвеститорите се оттеглят от пазара, традиционните купувачи се завръщат и цените се връщат към по-нормални нива”, коментира Марк Витнър, анализатор в Wells Fargo, цитиран от Bloomberg.

Сред щатите с най-сериозен скок на цените на жилищата са Колорадо и Аризона – 1,2%, докато в Калифорния и Орегон увеличението достига 1,1%. Намаление има само в Югоизточните централни щати – Алабама и Тенеси, където жилищата са с 1% по-евтини спрямо септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още