IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ през май отчитат най-голям скок от 2014 г.

Показателят постига 15,8-процетен ръст след ревизирания спад от 18,1% през април, надминавайки очакванията на икономистите за скок от 10,5 на сто

22:29 | 25.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ регистрират най-голямото си увеличение за последните близо шест години, тъй като премахването на голяма част от ограниченията заради коронавируса в повечето щати отново стимулира търсенето на широк спектър от стоки и оборудване, съобщава Bloomberg.

Поръчките на стоки с дълготрайна употреба, стоки, чиято трайност продължава най-малко три години, скочиха с 15,8%, отчитайки най-големия си ръст от юли 2014 г. след ревизирания спад от 18,1% през април, показват данните на Министерството на търговията. Данните надминават очаквания от анкетираните от Bloomberg икономисти скок от 10,5%. 

Поръчките на основни капиталови стоки, категория, която изключва самолети и военен хардуер, се увеличават с 2,3%, което е повече от два пъти над средната прогноза.

Възстановяването на поръчките отразява началото на постепенния път към възраждане на производството, след като прекъсванията на веригите на доставка и блокадите принудиха индустрията да затвори врати, което ограничи продажбите. Въпреки това поръчките на дълготрайни стоки на стойност 194,4 млрд. долара през май остават далеч от тези, които бяха регистрирано само три месеца по-рано, което предполага, че пътят към възстановяване ще бъде дълъг.

Доставките на основни капиталови стоки, които икономистите използват при изчисляване на брутния вътрешен продукт (БВП), се повишават с 1,8% през май. Прогнозира се, че американският БВП ще постигне най-резкия си годишен спад през второто тримесечие от началото на статистиката през 40-те години на миналия век. През първото тримесечие БВП се сви с 5% на годишна база, показва третата оценка на правителството.

Поръчките на оборудване за транспортния сектор скачат с близо 81% през май, като увеличение с 27,5% отчитат и моторните превозни средства и частите за тях. Поръчките за капиталови стоки без тези за отбрана, включително тези за самолети, нарастват с 27,1% през май.

С изключение на транспорта, поръчките на дълготрайни стоки се увеличават с 4%, след като се свиха с 8,2%.

Отделно проучване на производствената активност в САЩ от вторник показа, че секторът се възстановява. Производственият индекс на IHS Markit нараства през юни до най-високото си ниво от февруари, въпреки че остава на територия под границата от 50 пункта, която разделя ръста от свиването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още