IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ нарастват за трети пореден месец

Ръстът се дължи на автомобилите, докато търсенето на граждански самолети спада

16:43 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ са се повишили с двуцифрен темп през юли на фона на нарастващото търсене на автомобили. Това показва, че заводите ще бъдат двигател на икономическото възстановяване през следващите месеци.

Резервациите за стоки с дълготрайна употреба - или артикули, които са годни за употреба най-малко три години - са се увеличили с 11,2% на месечна база след 7,7-процентовото повишение през юни, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Министерството на търговията, публикувани в сряда.

Поръчките на базови капиталови стоки, категория, която изключва самолети и военен хардуер и се разглежда като барометър на бизнес инвестициите, са нараснали с 1,9%.

Третото поредно увеличение на поръчките за дълготрайни стоки предполага, че производственият сектор до голяма степен продължава възстановяването си във V-образна форма със стабилни темпове, въпреки че поръчките остават под нивата си отпреди пандемията. Последното увеличение бе обусловено от възобновяването на производството на автомобили, което беше спряно по-рано тази година, както и от ръста на военните разходи.

Показателят за бизнес инвестициите обаче се забавя, подчертавайки факта, че компаниите продължават да се колебаят да инвестират на фона на високата безработица и големият брой на новите случаи на Covid-19 в САЩ.

Поръчките за моторни превозни средства и части за тях са нараснали с 21,9% през юли, след 85,6-процентов ръст през предходния месец. С изключение на транспорта, поръчките за дълготрайни стоки са се повишили с 2,4%.

Доставките на базови капиталови стоки са нараснали с 2,4% на месечна база през юли. Тъй като въздушният транспорт остава потиснат, поръчките за граждански самолети и части за тях се намират на отрицателна територия за втори пореден месец, записвайки загуба от минус 5,8 милиарда долара след такава от минус 10,5 милиарда долара през юни. Американският производител на самолети Boeing не отчете никакви поръчки през юли и само една през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още