IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за японското машиностроене с 10% ръст за април

Обезценяването на японската валута прави японските продукти по-привлекателни за чужбина и повишава приходите на износителите

14:25 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните поръчки в машиностроенето в Япония са се увеличили с 10,1 процента през април спрямо предходния месец, което е първото повишение на показателя от два месеца, съобщи днес японското правителство, цитирано от DPA и БТА.

Средната прогноза бе за растеж на поръчките от 2,8 на сто, според анализаторите, анкетирани от бизнес изданието Nikkei. 

За март бе отчетен спад на поръчките от 3,9 на сто.

Основните поръчки в частното машиностроене - категория, която изключва корабостроенето и комуналния сектор - са се увеличили до 943,1 милиарда йени (8,6 милиарда долара), уточни правителството.

Показателят е възприеман като индикатор за бъдещите капиталови разходи.

Поръчките от чужбина, индикатор за бъдещия износ, са нараснали с 10 процента на месечна основа до 1 трилион йени през април, което е първото повишение от два месеца на фона на по-слабата йена.

Обезценяването на японската валута прави японските продукти по-привлекателни за чужбина и повишава приходите на износителите.

Японската икономика се сви с годишно темпо от 0,6 процента в периода януари-март за първи път от девет тримесечия на фона на вялите потребителски разходи, съобщи в петък правителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още