IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за основни капиталови стоки в САЩ остават без промяна, а безработицата расте

Появяват се притеснения за трайността на икономическата експанзия в САЩ

20:04 | 21.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите поръчки за основни капиталови стоки в САЩ неочаквано останаха без промяна през октомври, а доставките нараснаха скромно, което би могло да тушира очакванията за ускоряване на бизнес разходите за оборудване в началото на четвъртото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Изпадането в застой на разходите за оборудване заедно с трудностите на жилищния пазар биха могли да доведат до притеснения, свързани с трайността на икономическата експанзия в САЩ. Икономиката на страната се намира в деветата си година на растеж, като това е вторият най-дълъг подобен период в историята й.

Междувременно от други данни в сряда стана ясно, че броят на американците, подали заявления при безработица, се е увеличил над 4-месечния връх, достигнат през миналата седмица. Макар че това вероятно няма да промени факта, че пазарът на труда се затяга, то със сигурност е ясно, че е налице известно забавяне на темпа на растеж на работните места.

Липсата на промяна при поръчките за основни капиталови стоки, следват реализиран спад от 0,5% през септември.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха поръчките да отчетат ръст от 0,2% през миналия месец.  Доставките на основни капиталови стоки са се повишили с 0,3% през октомври след спад от 0,2% през предходния месец.

Първоначалните молби при безработица са се увеличили с 3000 до сезонно изгладените 224 хил. за седмицата, приключила на 17 ноември. Това е най-високото ниво от края на юни тази година. За сравнение, икономистите, интервюирани от Ройтерс очакваха, че броят на заявленията ще се понижи до 215 хил. 

Нарастващите ипотечни лихви и продължаващият ръст на цените на жилищата в САЩ пък удря достъпността и се превръща бързо в лоша комбинация за строителните компании в страната, стана ясно по-рано през седмицата. 

Доверието сред строителните компании е спаднало с 8 пункта през ноември до 60 пункта, сочи индексът Housing Market на Националната асоциация на строителите на жилища (NAHB) и Wells Fargo. Това е най-ниското четене от август 2016 г. насам, макар че всичко над 50 пункта все пак се смята за положително. Индексът бе на ниво от 69 пункта през ноември миналата година и удари цикличен връх от 74 пункта миналия декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gennosuke
преди 5 години
Очаквам скоро да си измислят нов предтекст за война. Този път с руснаците. Само,че този път ве са познали. Европа няма да се върже на този номер,а в България ще настане народа ако се включим във войната срещу Руската Федерация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още