IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на форинта накара Унгария да остави депозитната лихва без промяна

Очакванията са финансовата институция да повиши основния лихвен процент на заседанието си през следващата седмица

13:34 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарската централна банка остави лихвата върху едноседмичните депозити без промяна след рязко поскъпване на форинта, пише Ройтерс.

Решението на финансовата институция сложи на пауза ежеседмичните повишения на показателя, започнали през 2021 г., докато страната се опитва да пребори инфлацията насред бързото възстановяване.

Банката използва лихвата върху едноседмичните депозити, за да се справи с краткотрайната волатилност на пазара. Според анализатори решението на централната банка е предизвикано от рязкото поскъпване на форинта тази седмица, както и от очаквано забавяне на инфлацията от ноемврийския пик от 7,4 на сто. Следващата седмица предстои да бъдат публикувани данните за нарастването на цените през декември 2021 г.

Лихвата върху едноседмичните депозити, която е на ниво от 4%, е над базисния лихвен процент на банката от 2,4%. Очакванията са Унгарската централна банка да продължи с повишенията на основната лихва. Това ще стане на следващото й заседание, което ще се състои на 25 януари. Миналия месец от финансовата институция поеха ангажимент да продължат със затягането на паричната политика.

„Днешното решение сигнализира за позиция на изчакване... основно [това е] реакция на събитията от последните седмици, когато видяхме обръщане на тенденциите във фискалната политика, поскъпване на форинта и също така съществува и очакването, че данните за инфлацията през декември може да покажат забавяне“, каза анализаторът в ING Питър Вировач. Неговите очаквания са банката да повиши основния лихвен процент с 30 базисни пункта по-късно този месец.

През декември 2021 г. Унгарската централна банка увеличи основната лихва с 30 базисни пункта до 2,4% и пое ангажимент за допълнителни повишения в опит да се пребори с очакванията за ускоряваща се инфлация.

След решението на банката унгарският форинт поевтиня за кратко до 360,30 форинта за едно евро, но веднага след това достигна нива от над 362 форинта за евро. Към 13 ч. българско време 360 унгарски форинта се търгуват за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още