Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потапянето на кроната показва как кризата от 2008 г. е останала само в Швеция

Вносителите, икономистите и инвеститорите в страната твърдят, че поевтиняващата валута прави Швеция по-бедна

Потапянето на кроната показва как кризата от 2008 г. е останала само в Швеция

Снимка: Архив Ройтерс

Преди десет години Швеция се справяше по-добре от повече държави, които бяха обхванати от глобалната финансова криза. Тогавашната й сила обаче може би оказва негативен ефект днес, пише в свой анализ Bloomberg.

Проблемът е, че шведският пазар на труда не е направил същите сериозни промени по време на кризата, която бяха подтикнати да направят останалите. В резултат, разходите за труд остават твърде високи в относително изражение. Малко повече от 10 години след кризата този дисбаланс има опостушително въздействие върху шведската валута. През тази седмица тя се срина до най-ниското си ниво спрямо еврото за последното десетилетие. Представянето спрямо долара е дори още по-лошо.

Още по темата

„Кроната е еветина, но не толкова евтина, колкото си мислите“, коментира Ричард Фалкенхол, валутен стратег в SEB AB в Стокхолм. По неговите думи нещо се е случило с разходите за труд в Швеция.

В голямата си част анализаторите посочват като причина за случващото се с кроната отрицателните лихвени проценти и покупките на облигации. Но причината може да се корени на по-фундаментално ниво.

В по-общ план Швеция е загубила част от конкурентното си предимство. В миналото Швеция се развиваше в унисон с еврозоната и САЩ по отношение на разходите за труд към единица продукция. Но тъй като от 2008 г. насам заплатите в най-голямата скандинавска икономика са се увеличили по-бързо, отколкото в страни като Германия, където кризата оказа натиск върху увеличаването на заплатите. В резултат на това ръстежът на производителността е слаб.

„Все още имаме по-силно увеличение на заплатите, но това вече не се компенсира от по-висок растеж на производителността", обяснява Фалкенхол. Според него именно това е причината разходите за единица труд да са се увеличили през последното десетилетие. Нещата дори се влошават, ако се погледне ситуацията само в производствения сектор.

Обезценяването на кроната се посреща с тревога от вносителите, икономистите и инвеститорите в страната, които твърдят, че поевтиняващата валута прави Швеция по-бедна. От централната банка пък обясняват, че паричната политика може много малко да направи за кроната и че нейното представяне е част от глобалните тенденции.

Лявоцентристкото правителство на страната е критикувано за натрупването на бюджетни излишъци вместо да харчи повече за икономиката. Увеличаването на данъците в последните години допълнително допринася за нарастване на разходите за труд. Има дори призиви към шведския парламент да състави комисия, която да се заеме с анализ какво се случва с конкурентоспособността на страната.

Роджър Йозефсон, икономист от Macrobond, казва, че основният проблем е, че „заплатите в Швеция са се увеличили много повече, отколкото в други страни“.

Мартин Енланд, ръководител на валутната стратегия в Nordea Bank AB, казва, че ниската производителност е само част от обяснението за обезцяването на кроната. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли