IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потапянето на кроната показва как кризата от 2008 г. е останала само в Швеция

Вносителите, икономистите и инвеститорите в страната твърдят, че поевтиняващата валута прави Швеция по-бедна

12:40 | 09.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди десет години Швеция се справяше по-добре от повече държави, които бяха обхванати от глобалната финансова криза. Тогавашната й сила обаче може би оказва негативен ефект днес, пише в свой анализ Bloomberg.

Проблемът е, че шведският пазар на труда не е направил същите сериозни промени по време на кризата, която бяха подтикнати да направят останалите. В резултат, разходите за труд остават твърде високи в относително изражение. Малко повече от 10 години след кризата този дисбаланс има опостушително въздействие върху шведската валута. През тази седмица тя се срина до най-ниското си ниво спрямо еврото за последното десетилетие. Представянето спрямо долара е дори още по-лошо.

„Кроната е еветина, но не толкова евтина, колкото си мислите“, коментира Ричард Фалкенхол, валутен стратег в SEB AB в Стокхолм. По неговите думи нещо се е случило с разходите за труд в Швеция.

В голямата си част анализаторите посочват като причина за случващото се с кроната отрицателните лихвени проценти и покупките на облигации. Но причината може да се корени на по-фундаментално ниво.

В по-общ план Швеция е загубила част от конкурентното си предимство. В миналото Швеция се развиваше в унисон с еврозоната и САЩ по отношение на разходите за труд към единица продукция. Но тъй като от 2008 г. насам заплатите в най-голямата скандинавска икономика са се увеличили по-бързо, отколкото в страни като Германия, където кризата оказа натиск върху увеличаването на заплатите. В резултат на това ръстежът на производителността е слаб.

„Все още имаме по-силно увеличение на заплатите, но това вече не се компенсира от по-висок растеж на производителността", обяснява Фалкенхол. Според него именно това е причината разходите за единица труд да са се увеличили през последното десетилетие. Нещата дори се влошават, ако се погледне ситуацията само в производствения сектор.

Обезценяването на кроната се посреща с тревога от вносителите, икономистите и инвеститорите в страната, които твърдят, че поевтиняващата валута прави Швеция по-бедна. От централната банка пък обясняват, че паричната политика може много малко да направи за кроната и че нейното представяне е част от глобалните тенденции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още