IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потокът от нов дълг в Япония задължава ЯЦБ да купува повече облигации

Правителственият план за стимули в размер на 2,2 милиона долара ще увеличи емитирането на дълг с почти две трети

22:41 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Скоростта на емитиране на облигации в Япония оказва възходящ натиск върху доходността и засилва призивите към централната банка да купува повече.

Доходността по тримесечните държавни облигации се повиши до -0,06% през миналата седмица. Това ниво бе достигнато последно в началото на 2016 г., преди Централната банка на Япония да въведе своята политика на отрицателни лихви. Търсенето на глобалните фондове, обикновено най-големите купувачи, не успя да се справи с предлагането, което накара ЯЦБ да активизира покупките.

Правителственият план за стимули в размер на 2,2 милиона долара отприщи потоп от облигации, като през настоящата фискална година емитирането трябва да се увеличи с почти две трети. Докато разходите по заеми остават ниски според историческите стандарти, динамиката на доходността заплашва да окаже влияние върху други части на кривата и да натежи над огромния дълг на нацията.

„ЯЦБ може би смята, че може да позволи на пазара да абсорбира предлагането, стига да не повлияе на контрола на кривата на доходност, като емитирането на дългове вероятно ще намалее през следващата фискална година“, казва Тору Сюхиро, старши икономист в Mizuho Securities Co.

Правителството повиши планираното емитиране на дълг до 212,3 трилиона йени (2 трилиона долара) за фискалната година, приключваща през март 2021 г., за да осигури най-големият стимул в света, както бе обявен той от премиера Шиндзо Абе. Държавните облигации представляват почти три четвърти от увеличението.

Месечните нетни покупки от чуждестранни инвеститори са средно 20,8 трилиона йени през второто тримесечие, в сравнение със 17,5 трилиона йена година по-рано, сочат данни на Японската асоциация на дилърите на ценни книжа. я я

Повече от две трети от облигациите с отрицателна доходност на страната бяха собственост на глобални фондове към края на март въз основа на данни на ЯЦБ. Тези инвеститори заемат йена от японските си колеги при силно отрицателни лихви, докато отпускат долари, печелейки допълнителен доход. Но завишеното предлагане на долари от Федералния резерв през последните месеци ограничи тези премии.

Доходността на държавните ценни книжа (ДЦК) намалява от 12 август, деня, в който ЯЦБ увеличи ежедневните покупки с 1 трилион йени до 3 трилиона йени.

„Като се има предвид политиката на отрицателните лихвени проценти, ЯЦБ не може да толерира непрекъснато покачване на доходността и затова увеличава покупките си", коментира Наоми Мугурума, старши пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.

Местните банки също притежават облигации и кредиторите могат да ги използват като обезпечение за заеми в йени и долари от централната банка.

„Търсенето на обезпечения за ДЦК от банките намаля”, заяви Суичи Такеяма, стратег по лихвите в SMBC Nikko Securities Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още