Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителите дадоха тласък на икономиката на еврозоната в началото на 2019 г.

Инвестициите и нетната търговия също допринесоха за растежа от 0,4%

Потребителите дадоха тласък на икономиката на еврозоната в началото на 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи и инвестициите са били големите двигатели на растежа в началото на годината, когато икономиката на еврозоната показа изненадваща сила, съобщава Bloomberg.

Разходите на домакинствата скочиха с 0,5% през първото тримесечие – най-много от една година насам, което помогна за укрепване на общата икономическа експанзия до 0,4% спрямо растеж от 0,2% през последните три месеца на миналата година. За сравнение, разходите на домакинствата се повишиха през последното тримесечие на 2018 г. с 0,3%.

Още по темата

Инвестициите и нетната търговия също допринесоха за растежа през периода. Евростат потвърди и оценката си растежа на еврозоната на годишна база от 1,2% през първото тримесечие на годината.

Данните, макар и окуражаващи, не променят много общата картина с потисната инфлация и икономика, която е под натиск заради напрежението в глобалната търговия. Докато някои показатели за доверието на бизнеса в региона се подобриха напоследък, то картината остава смесена, а производството изглежда особено слабо.

Очаква се по-късно в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви подробности около новите дългосрочни заеми за банките. Икономистите очакват щедър пакет от стимули, тъй като централните банки по света започнаха да променят позицията си.

Заетостта в еврозоната е нараснала с 0,3% на тримесечна база и с 1,3% на годишна, запазвайки темповете си на растеж от четвъртото тримесечие на миналата година. Най-висок ръст на броя на работните места е отчетен в промишлеността, информационни и комуникациите услуги и в недвижимите имоти.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед: Перспективите за икономиката са положителни въпреки тревогите за търговията*