IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите във Великобритания започват 2022 г. с песимизъм

Инфлацията и рискът от повторно покачване на лихвите стопиха настроенията сред потребителите в Обединеното кралство

13:12 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Jason Alden/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Потребителите във Великобритания са настроени по-песимистично през този месец на фона на ускоряващата се инфлация и поради възможността от повторно покачване на лихвените проценти от Английската централна банка (АЦБ), съобщи Ройтерс.

Индексът на потребителското доверие на института GfK се свива до -19 пункта през януари. За сравнение, през декември миналата година показателят се е равнявал на -15 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от февруари 2021 г., когато в страната бе въведена национална блокада.

Измерителят на института за това какви са намеренията на потребителите да направят покупка отбелязва спад до -10 пункта, което е най-ниското ниво от октомври 2021 г., но е с 14 базисни пункта по-високо спрямо януари 2021 г.

"Въпреки добрите новини за разхлабването на противоепидемичните мерки, видимо е, че потребителите се приготвят за ускоряване на инфлацията, по-високи сметки за горива и за възможността от по-високи лихви“, каза директорът по клиентски стратегии в GfK's Джо Стейтън. Според него е малко вероятно настроенията сред потребителите да се подобрят след преминаването на сегашната омикрон вълна, защото опасенията са се изместили върху издръжката на живот.

Основните очаквания на пазара са АЦБ отново да повиши лихвите на предстоящото си заседание, което ще се състои в началото на февруари. Прогнозите са лихвата са се покачи до 0,5%, а през годината ще има още три повишения на показателя.

Свиването на потребителското доверие и песимистичното настроение сред потребителите не е изненадващо. Официалната статистика показа, че през декември инфлацията в страната се е ускорила до 30-годишен връх. Тогава ръстът в цените на годишна база е бил в размер на 5,4 на сто - най-високото ниво от 1992 г. насам. Според икономисти обаче ръстът може да се забърза до над 7%, когато сметките за отопление се покачат през април и когато данъците бъдат увеличени.

Подобна е и ситуацията в редица други страни, където инфлационният натиск изплаши потребителите. Продажбите на дребно в САЩ са намалели с 1,9% през декември на месечна база, което е значително влошаване спрямо прогнозите на Dow Jones за 0,1% спад.

Рекордната инфлация в еврозоната засили опасенията на фирмите за достъпа до средства – според бизнеса на Стария континент достъпът до банкови заеми може да се свие, ако цената на финансиране бъде повишена.

Данните, публикувани в петък, показват, че обемът на продадените стоки във физическите и онлайн магазините във Великобритания е намалял с 3,7% на месечна база през декември, което е най-големият спад от януари 2020 г.. Очакванията на икономистите бяха за спад от 0,6%. Продажбите, извън тези на горива, са се свили с 3,6 на сто.

uk uk

Източник: Bloomberg

Някои анализатори оправдават спада в продажбите на дребно с изместването на покупките в по-ранен период и по-специално - през октомври и ноември.

"Въпреки че спадът може евентуално да се припише на продажбите, които са били изместени по-рано през октомври и ноември, това би било слаба утеха за търговците. Те биха били много разочаровани, че не са успели да се възползват от едни от най-важните месеци за търговията на дребно“, каза ръководителят по продажби на дребно в Accenture UKI Линда Питрик.

Безспорно обаче бързоразпространяващият се омикрон вариант също е изиграл роля. Въведените противоепидемичени мерки през декември в редица страни затвориха потребителите по домовете им, което логично доведе до спад в продажбите и в разходите на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още