IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай се е ускорила до 4-месечен връх през юли

Индексът на цените на производител обаче леко забавя ръста си

11:26 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителската инфлация в Китай се е ускорила до 4-месечен връх през юли, тъй като потребителите са плащали повече за храни и гориво, показаха официални данни в четвъртък.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 2,1% през юли на годишна база спрямо ръст от 1,9% през юни, заяви националната статистическа служба.

Цените на храните са се вдигнали с 0,5% спрямо миналата година, след като се повишиха с 0,3% през юни, добавя Wall Street Journal.

Цените на нехранителните стоки бележат увеличение от 2,4% на годишна база спрямо ръст от 2,2% през миналия месец. Цените на бензина и дизела обаче са скочили с над 20% в сравнение със същия период на миналата година, добавяйки около 0,42 пр.п. към основния индекс, заяви статистическата служба.

Ключовото четене за инфлацията с малко задминава очакванията за ускоряване от 2,0% на икономисти, анкетирани от изданието. Правителството цели да поддържа инфлацията под 3% тази година.

На месечна база индексът на потребителските цени се е вдигнал с 0,3% през юли спрямо месец по-рано. През юни индексът се понижи с 0,1% на месечна база.

Индексът на цените на производител се е повишил с 4,6% през юли спрямо ръст от 4,7% през юни. Четенето на цените са над очакванията на икономистите за увеличение от 4,4%.

Производствената инфлация се е ускорила с 0,1% през юли на месечна база. През юни тя се забърза с 0,3% спрямо предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още