IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай ускорява темпа си на растеж през май

Индексът на производствените цени също се е повишил с 5,5 процента през май на годишна база

13:54 | 09.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителската инфлация в Китай през май се е ускорила с 1,5 процента спрямо година по-рано в съответствие с очакванията на пазара, съобщи днес китайският статистически институт, цитиран от Ройтерс.

Очакванията бяха, че индексът на потребителските цени ще се увеличи с 1,5 процента на годишна основа спрямо 1,2 процента през април.

Цените на храните, най-големият компонент на индекса, са забавили темпа си на понижение до 1,6 процента на годишна база, след като през април спаднаха с 3,5 процента.

Целевата инфлация на Китай за тази година е 3 процента, колкото бе и за миналата, подсказвайки, че все още има възможност за затягане на финансовите условия след години на дългово стимулиране на икономиката.

Инфлацията при производствените цени е отслабнала за трети пореден месец през май заради поевтиняването на суровините. Това е сигнал за по-широко охлаждане на икономическата активност, тъй като печалбите се свиват заради отслабването на вътрешното търсене и повишаването на разходите за финансиране.

Индексът на производствените цени се е повишил с 5,5 процента през май на годишна база. Прогнозите бяха за нарастване с 5,7 процента. За април показателят бе 6,4 на сто.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още