IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в САЩ се ускорява по-слабо от очакваното

Днешните данни обаче не би трябвало да доведат до промени в очакванията на финансовите пазари за покачване на основната лихва през декември

16:38 | 11.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ се повишиха през септември за шести поред месец, но годишната инфлация отслабна по-силно от очакваното от нейния 6-годишен връх, достигнат през юни и юли, показват данни на Министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през миналия месец с 0,1% спрямо август, когато нарасна с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово увеличение с 0,2 на сто. 

На годишна база растежът на потребителските цени се забави през септември рязко до 2,3% от 2,7% през август при очаквания за повишение с 2,4 на сто. Това представлява най-сдържан растеж на инфлацията от февруари насам и нейно отстъпление от 6-годишния връх от 2,9%, достигнат през юни и през юли (най-висока инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам).

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи с 0,1% спрямо август, когато също се повиши с едва 0,1% при очаквания за повишение с 0,2 на сто.

Основната инфлация на годишна база нарасна за втори пореден месец с 2,2% при прогноза за растеж с 2,3% и след като през юли се повиши с 2,4%, отбелязвайки най-силен ръст от септември 2008 г. насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво на банката от 2 на сто.

Причина за по-слабата инфлация през септември е понижението на енергийните цени с 0,5% на месечна база, като на годишна база те се повишиха с едва 4,8% след растеж с 10,2% през август. Цените на хранителните стоки пък останаха на нивата от август и се повишиха на годишна база с едва 1,4 на сто.

Въпреки отслабването на инфлацията през септември, тя остава стабилно във високите нива над важния праг от 2 на сто. Това означава, че днешните данни не би трябвало да доведат до промени в очакванията на финансовите пазари за ново повишение на основната лихва от страна на Фед на заседанието през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още