Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителските цени в Япония нараснаха за първи път от година

Увеличението се дължи най-вече на повишението с 4,6% на енергийните разходи

Потребителските цени в Япония нараснаха за първи път от година

Снимка: Bloomberg

Основните потребителски цени в Япония са нараснали с 0,2% през юни спрямо година по-рано, като отбелязват най-бързия годишен темп на растеж от повече от година, знак, че въздействието на световната инфлация постепенно се разширява, предаде Ройтерс.

Но увеличението, предизвикано до голяма степен от по-високите енергийни разходи, беше много по-малко от това на другите големи икономики поради слабото потребление, засилвайки очакванията, че Японската централна банка засега ще бъде принудена да запази огромния си стимул.

Повишаването на основния индекс на потребителските цени (CPI), който включва петролни продукти, но изключва променливите цени на пресни храни, съответства на средната пазарна прогноза за ръст от 0,2% и следва понижението от 0,1% през май.

Ръстът, който е най-големият от март 2020 г., се дължи най-вече на повишението с 4,6% на енергийните разходи, като цените на бензина се повишиха със 17,9%, което показва, че домакинствата са изправени пред по-високи разходи за живот.

В други страни, включително САЩ и Великобритания, инфлацията се ускорява по-бързо от очакваното, тъй като търсенето се възстановява от пандемията на коронавируса, което предизвиква дебат за това колко бързо икономиките ще трябва да се разделят със стимулите.

Тъй като инфлацията е доста по-ниска от целта от 2%, ЯЦБ вероятно ще изостане значително от другите банки при оттеглянето на огромната си парична подкрепа за крехкото възстановяване.

Въпреки че световната инфлация при суровините е повишила цените на едро в Япония, потребителските цени записват лек ръст, тъй като компаниите остават предпазливи да прехвърлят по-високите си разходи върху домакинствата.

Възобновяването на заразените с COVID-19 принуди правителството да въведе нови извънредни условия в града домакин на Олимпиада - Токио от понеделник до 22 август, смазвайки надеждата на политиците за силно възстановяване на икономическия растеж през юли-септември.

В нови тримесечни прогнози, публикувани в петък, ЯЦБ намали прогнозата си за икономически растеж за фискалната година, приключваща през март 2022 г., на 3,8% от 4%, дължащо  се отчасти на новите мерки.

Банката ревизира прогнозата за основната инфлация за тази година до 0,6% от 0,1%, до голяма степен заради тласъка от по-високите цени на енергията.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ ускорява закупуването на облигации по PEPP