IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Япония се понижават за шести пореден месец през септември

Япония все още се намира близо до критична точка, при която може да изпадне отново в дефлация, изтъква анализатор

09:23 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в Япония се понижават с малко по-бавни темпове през септември, като не успяват да регистрират ръст за шести пореден месец, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени, който изключва нетрайните хранителни стоки, се понижава с 0,3% на годишна база, до голяма степен отразявайки въздействието на правителствените субсидии, след като през август отчете 0,4-процентен спад, информират от министерството на вътрешните работи в петък. 

Анализаторите прогнозираха спад в размер на 0,4%.

Данните са публикувани седмица преди заседанието на Японската централна банка (ЯЦБ), на което тя ще обяви актуалните си прогнози за нивото на инфлацията.

Въпреки че последните данни засега могат да помогнат за облекчаване на опасенията за насочване към по-дълбока дефлация, икономистите очакват от следващия месец да се включат допълнителни фактори, които да влияят върху цените.

Пандемията от коронавирус елиминира импулса на нарастване при цените, като икономиката претърпя рекордно свиване на фона на мерките за социална дистанция, които свиха потреблението. Продължаващото увеличаване на загубите на работни места, намаляването на заплатите и бавното възстановяване на разходите е много вероятно да продължат да притискат темпа на инфлация.

япония япония

Следващата седмица ЯЦБ вероятно ще обмисли леко коригиране на прогнозите си за инфлацията, за да отрази краткосрочното въздействие върху цените на държавните субсидиите, споделя източник, запознат с темата.

Япония все още се намира близо до критична точка, при която може да изпадне отново в дефлация, дори ако последните данни не подкрепят тези опасения, смята Юичи Кодама от Meiji Yasuda Research Institute.

Инфлацията вероятно ще отслабне след октомври, когато загуби подкрепата от увеличението на данъка върху продажбите преди година. Анализаторите прогнозират, че потребителските цени ще паднат с 0,6% през периода октомври-декември.

Приоритетът на ЯЦБ остава да запази кредитните линии отворени за компаниите и да се придържа към целта си за ниво на инфлация от 2% в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още