IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Япония се понижиха с най-бързия темп от 10 г. насам

Пробелмите с инфлацията обаче не се отразиха на решението на ЯЦБ да запази лихвите без промяна

11:00 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните потребителски цени в Япония спаднаха през ноември с най-бързия темп от десетилетие, тъй като пандемията на коронавирус засегна търсенето, предизвиквайки опасения от връщане към дефлация и заличавайки предимствата на политиките за стимулиране на бившия премиер Шиндзо Абе.

Слабите данни обаче не се отразиха на решението на Японската централна банка, която остави основната си политическа рамка без промяна и запази ключовия лихвен процент на ниво от -0,1%.

Потребителските цени са спаднали с 0,9% през ноември в сравнение с година по-рано, показаха правителствените данни в петък, като отговориха на средната прогноза на пазара.

цени цени

Това беше четвъртият пореден месец на спад и най-бързият темп надолу от септември 2010 г. насам.

Макар че спадът беше предизвикан до голяма степен от правителствената кампания за отстъпки за пътувания и по-ниските цени на енергията, той подчерта колко слабо е вътрешното търсене.

Икономиката нарасна с най-бързите темпове през периода юли-септември, като се възстанови рязко от най-големия следвоенен спад, тъй като износът и потреблението се съживиха от първоначалния удар от пандемията.

Но анализаторите очакват всяко по-нататъшно възстановяване да бъде скромно, тъй като увеличаването на заразените замъглява перспективите.

Във вторник кабинетът одобри трети допълнителен бюджет за финансиране на пакет от стимули за 708 милиарда долара, за да ускори икономическото възстановяване от предизвикания от COVID спад.

Правителството планира рекордно висок бюджет от 1,03 трилиона долара за следващата фискална година, за да запази подкрепата си за компании и домакинства, засегнати от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още