IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Китай се понижиха за втори пореден месец

Стойностите в производствения сектор пък нараснаха рязко през февруари

11:27 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските производствени цени нараснаха рязко през февруари на фона на поскъпването на суровините, докато потребителските стойности в страната се понижиха за втори пореден месец в сравнение с предходната година, съобщава MarketWatch.

Индексът на цените на производител (PPI) се е повишил с 1,7% през февруари в сравнение с увеличението от 0,3% през януари, съобщи Националното статистическо бюро на Китай в сряда. Данните са по-високи от очакванията на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, които прогнозираха ръст от 1,4%.

производствени производствени

Това беше вторият пореден месец на нарастване на заводските цени и най-големият темп на растеж от ноември 2018 г. на фона на признаците за вътрешно икономическо възстановяване от шоковете от COVID-19, пише Trading Economics.

Подкрепени от нарастващите стойности на суровия петрол в световен мащаб, цените в местните петролни индустрии продължават да растат, съобщи статистическото бюро. Засегнато от по-топлото време и новогодишната ваканция, търсенето на отопление и промишлено електричество отслабна. Въпреки това, поради подобреното вътрешно търсене и увеличението на цените на суровините, ръстовете на PPI останаха силни, коментира Дун Лидзюен, анализатор в статистическото бюро.

Междувременно индексът на потребителските цени (CPI) в Китай спадна с 0,2% спрямо година по-рано през февруари. За сравнение през януари беше отчетен спад с 0,3%. Икономистите очакваха CPI да намалее с 0,4%, според анкетата на WSJ. Цените на хранителните и нехранителните стоки са намалели с 0,2%.

потребителски потребителски

По-смекченото увеличение на индекса на потребителските цени се дължи главно на по-високата база за сравнение през миналата година и стабилизираните цени на храните.

На месечна база, потребителската инфлация в Китай се повиши през февруари поради увеличеното потребителско търсене и ръста на транспортните разходи по време на новогодишната ваканция. На месечна база CPI се е увеличил с 0,6% през февруари спрямо януари.

В годишния доклад на правителството, публикуван в петък, Пекин заяви, че има за цел да поддържа инфлацията на потребителските цени на около 3% през 2021 г. в сравнение с миналогодишната цел от 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още