IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Китай спадат за първи път от 2009 г. насам

Понижението се дължи до голяма степен на цикличен спад в цената на свинското месо

10:30 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка вероятно ще игнорира първата дефлация в потребителските цени от повече от десетилетие насам, твърдят икономисти, като ще предпочете да запази фокуса си върху поставянето на дълга под контрол, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са паднали с 0,5% през ноември в сравнение с година по-рано, което е първото свиване от октомври 2009 г, показват данните на Националното статистическо бюро. За сравнение икономистите, анкетирани от Bloomberg, не очакваха промяна в потребителските цени през миналия месец.

цени цени

Понижението се дължи до голяма степен на цикличен спад в цената на свинското месо, след като запасите се възстановиха от миналогодишната болест по свинете. Затова спадът в цените се разглежда като временен и е малко вероятно да попречи на Китайската централна банка да преследва целта си за постепенно намаляване на темповете на растеж на кредитите. Банката се опитва да стабилизира нивата на дълга в икономиката и да предотврати бързото покачване на цените на жилищата.

„Въпросът за пазарите е дали централната банка може да забави процеса на неутрализация на политиката поради изключително ниска инфлация“, каза Джоу Хао, икономист в Commerzbank AG в Сингапур. „Засега изглежда малко вероятно, тъй като китайските политици вече са предприели мерки за намаляване на задлъжнялостта и са започнали затягане в имотния сектор“, коментира той.

През последните месеци инфлацията върви стабилно надолу главно поради намалените разходи за храна. Цените на свинското месо, ключов елемент в кошницата на потребителските цени, скочиха миналата година, когато африканската чума по свинете унищожи свинете в Китай. Страната внася рекордно количество свинско през тази година, за да се справи с недостига, докато вътрешното му производство също се възстановява, което води до намаляване на цените.

Икономическо възстановяване

Цените на храните са паднали с 2% през ноември в сравнение с преди година, докато цените на свинското месо са се понижили с 12,5%, показват данните на статистическата служба.

Икономически анализатори от Шанхай, обясниха че е малко вероятно дефлацията на потребителските стоки да продължи, предвид „по-високите цени на суровините и предстоящия пиков сезон на пътуванията преди Нова година“.

Силното икономическо възстановяване на Китай вероятно ще увеличи ценовия натиск. Износът се е увеличил с повече от 20% през миналия месец, докато индексът на мениджърите по поръчките достигна тригодишен връх. Това може да увеличи основната инфлация, изключваща по-нестабилните цени на храните и енергията, която се задържа на стабилно ниво от 0,5% от юли насам.

Фабричната дефлация също намаля, като индексът на цените на производителите спадна с 1,5% на годишна база в сравнение с 2,1% спад през октомври. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за понижение от 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още