IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ неочаквано отчетоха спад

Това усложнява още повече решението на Фед дали да повиши лихвените проценти

16:37 | 16.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските цени в САЩ неочаквано отчитат спад през август, след като цените на бензина отново се понижиха, а силният долар намали разходите при други стоки, ограничавайки инфлацията, което усложнява решението на Федералния резерв (Фед) дали да повиши лихвените проценти, съобщава Ройтерс.

Министерството на труда заяви в сряда, че индексът на потребителските цени (CPI) се е понижил с 0,1% през миналия месец, което е първият му спад от януари насам, след като през юли отчете ръст от 0,1%. За 12-те месеца до август CPI отбелязва повишение от 0,2% след подобен резултат през юли.

Затвърждаващите се признаци на тенденция към дефлация са в рязък контраст с бързото заздравяване на пазара на труда и подчертават дилемата на централните банкери дали да повишат лихвените проценти за пръв път от почти десетилетие.

Комисията за установяване на политиката на американската централна банка ще започне двудневната си среща по-късно в сряда. Макар че стабилните данни за потребителските разходи, жилищния сектор и заетостта са в подкрепа на вдигането на лихвените проценти, последните сътресения на финансовите пазари се отразиха неблагоприятно.

Мудните повишения на заплатите и силният долар допринасят за поддържането на инфлацията в САЩ под целевото равнище от 2%.

Прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за липса на промяна в CPI индекса и повишение с 0,2% спрямо миналата година.

Така нареченият базов CPI, който не включва хранителните и енергийните разходи, се е вдигнал с 0,1% през миналия месец. Скромният ръст на базовия CPI отразява влиянието на долара върху разходите при вносните стоки. Цените на жилищата са се повишили с 0,3%, като през юли нивата им бяха подобни.

През 12 месеца до август базовият CPI отчита ръст от 1,8%. Това е петият път за последните шест месеца, в който промяната на годишна база е с 1,8% нагоре. Фед следи внимателно индекса на цените за лични потребителски разходи, без хранителните и енергийните разходи, който е доста под базовия CPI.

През миналия месец цените на бензина спаднаха с 4,1%, най-голямото им понижение от януари насам, след като се вдигнаха с 0,9% през юли. Цените на храните също са се увеличили с 0,2%, като яйцата са поскъпнали със 7,7% на месечна база и с 35,3% на годишна база заради птичия грип в някои части на страната.

Повишение се наблюдава и в цените на тютюна и облеклата.

Цените на билетите на авиокомпаниите обаче са се понижили с 3,1%, а тези на използваните автомобили са спаднали за четвърти пореден месец. Цените на мебелите също отчитат понижаване, както и разходите за почивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
"Това усложнява още повече решението на Фед дали да повиши лихвените проценти"Aлоуууу! Чшш! Не сме ***.Ако не е това причина, то ще е онова. Ако не е онова, то ще е влиянието на лунната светлина върху разтежа на кривите краставици.Що иначе математиката е безпристрастна:Балона ще каже: БУУУУУУУМММ!***.usdebtclock.orgКапиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още