IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ остават без промяна през септември

Основната инфлация се понижава, подкрепяйки очакванията, че Фед ще свие отново лихвите през октомври

19:30 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потребителските цени в САЩ са останали непроменени през септември, а основната инфлация се е понижила, подкрепяйки очакванията, че Федералният резерв на САЩ през октомври ще намали лихвите за трети път, предаде Ройтерс.

Министерство на труда обяви днес, че непромененият индекс на потребителските цени през миналия месец е най-слабият резултат от януари. Той е отчетен, след като увеличението на цените на храните и наемите са били компенсирани от понижаването на цените на енергията и употребяваните автомобили и камиони.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,1 процента през август. През 12-те месеца до септември индексът е нараснал с 1,7 процента, след като се повишил със същия марж през август.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индексът на потребителските цени бавно е достигнал до 0,1 процента през септември и е нараснал с 1,8 процента на годишна основа. 

Основната инфлация се е забавила през през септември след значително ускорение през последните три месеца. Като се изключат силно променливите цени на храните и енергията, то индексът на потребителските цени се е повишил с 0,1 процента след увеличение от 0,3 процента за три последователни месеца.

Така нареченият основен индекс на потребителските цени е бил ограничен от умереното увеличение на цените на здравните услуги, както и от спада в цените на облеклото, новите моторни превозни средства и комуникационните услуги. През 12-те месеца до септември основният индекс на потребителските цени е нараснал с 2,4 процента, колкото и през август.

Икономическото развитие е заплашено от продължаващата вече 15 месеца търговска война между САЩ и Китай, забавения международен растеж и вероятността за хаотичен Brexit.

Търговската война подкопава бизнес инвестициите и подпомага навлизането на производството в рецесия.

УФР намали лихвите през септември, след като през юли понижи цената на кредитирането за първи път от 2008 година. Икономистите очакват още едно понижаване на лихвата на заседанието на Фед на 29-30 октомври.

Индексът на цените на основните лични разходи се е увеличил с 1,8 процента на годишна основа през август.

Икономистите очакват инфлацията през 2020 година да надвиши целевото равнище след неотдавнашното разширяване на обхвата на американските мита върху китайски стоки, сред които и редица потребителски стоки.

През септември цените на енергията са се понижили с 1,4 процента след спад от 1,9 процента през предходния месец. Цените на бензина са спаднали с 2,4 процента спрямо понижението с 3,5 процента през август. Цените на хранителните продукти са нараснали с 0,1 процента след три последователни месеца без промяна.

Наемите на основни жилища са се увеличили с 0,3 процента през септември спрямо 0,2 процента през два последователни месеца.

Разходите за здравни услуги са се повишили с 0,2 процента миналия месец след скок от 0,7 процента през август, което е най-голямото увеличение от 3 години. Цените на облеклото са се понижили с 0,4 процента след повишение от 0,2 през предходния месец.

Цените на употребяваните моторни превозни средства и камиони са се понижили с 1,6 процента след растеж през три последователни месеца. Цените на новите моторни превозни средства са спаднали с 0,1 процента. Има увеличение и в цените на обзавеждането за домакинствата, застраховките на моторните превозни средства, самолетните билети и тютюневите изделия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още