IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ отчетоха първи спад от девет месеца

По-ниската инфлация подкрепя покупателната способност на домакинствата, което може да поддържа на добри нива и потребителските разходи

18:16 | 11.01.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ отчетоха първи спад от девет месеца насам през декември в условията на поевтиняващ бензин, съобщава Ройтерс.

Основният инфлационен натиск обаче остава заради нарастващите наеми за жилища и по-високите разходи за здравеопазване.

Като цяло от доклада на Министерство на труда в петък става ясно, че инфлацията е умерена, което може да подкрепи последните изявления от страна на представители на Федералния резерв, че ще бъдат внимателни при повишаване на лихвените проценти през тази година.

Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,1% през изминалия месец, като това е и първи спад от март насам. На годишна база инфлацията през декември е 1,9%, след като се ускори до 2,2% през ноември.

С изключение на променливите хранителни и енергийни компоненти индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2%, като се ускорява с този темп за трети пореден месец. На годишна база така нареченият основен индекс на потребителските цени се е повишил до 2,2%, запазвайки се на същото ниво спрямо ноември. Данните за инфлацията през декември са в съответствие с очакванията на икономистите.

За цялата изминала година спрямо 2017 г. инфлацията се е забавила от 2,1% до 1,9%. Забавянето при основната инфлация е от 2,2% до 1,8%.

Резкият спад в цените на петрола на фона на свръхпредлагането и забавянето на световния икономически растеж поддържат общата инфлация под контрол. По-ниските цени на петрола оказват ефект върху основната инфлация и чрез по-евтините самолетни билети.

По-ниската инфлация подкрепя покупателната способност на домакинствата, което може да поддържа на добри нива и потребителските разходи.

През миналия месец цените на бензина са се понижили със 7,5%, което е най-големият им спад от февруари 2016 г., след като поевтиняване беше регистрирано и през ноември с 4,2%. Цените на храните се повишиха с 0,4%.

Разходите за здравеопазване нараснаха с 0,3% миналия месец след скок с 0,4% през ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
От четирима яко пазаруващи американци двамата са с мексикански корени а третия прилича на виетнамец или китаец.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още