IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ растат през ноември

Има все повече признаци за нарастване на инфлацията

17:09 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ се повишават през ноември, като се отчита нарастване на цените на бензина, но намаляват разходите за здравеопазване и облекло, съобщава Ройтерс.

Министерството на труда в САЩ обяви, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,4% през миналия месец, или с 2,2% на годишна база. 

Покачването на индекса на потребителските цени е в съответствие с очакванията на икономистите. Ако се изключат цените на хранителните и енергийните стоки и услуги, потребителските цени се покачват с минималните 0,1%, тъй като билетите на авиокомпаниите и мебелите за домакинствата поевтиняват.

През миналия месец цените на бензина нараснаха с 15,8%, което е най-голямото увеличение от август 2009 г. и то при положение, че през октомври имаше поевтиняване с 4,6%. 

Статистиката през миналата седмица показа, че американската икономика е набрала сила, тъй като работодателите в САЩ създават повече работни места от очакваното, а безработицата се задържа на близо 17-годишно дъно.

В момента има признаци, че инфлацията може да се ускори след дълъг период на ниски нива. От Федералния резерв бяха разтревожени заради продължителното време, за което индексът се задържа под целта от 2% въпреки силния пазар на труда и растящата икономика. В момента обаче и натискът върху цените на едро може да намали опасенията за задържане на ниската инфлация.

Фед се очаква да увеличи лихвения процент на срещата си в сряда за трети път тази година, като решението може да бъде взето спокойно на фона на стабилния пазар на труда и силната икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още