Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителските цени в САЩ растат с най-бърз темп от 6 години насам

Основната тенденция продължава да сигнализира постоянно натрупване на инфлационен натиск

Потребителските цени в САЩ растат с най-бърз темп от 6 години насам

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ са нараснали през юни спрямо същия месец на предходната година с най-бързия си темп от над 6 години насам, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Така основната тенденция продължава да сигнализира постоянно натрупване на инфлационен натиск, който ще позволи на Федералния резерв да се придържа към плана си за постепенно увеличение на лихвените нива.

Министерство на труда на САЩ съобщи днес, че индексът на потребителските цени е нараснал само с 0,1 процента през юни на месечна база. Инфлацията обаче се е ускорила с 2,9 процента спрямо предходната година, отговаряйки на пазарните очаквания. Това е най-голямото забързване на годишна основа от февруари 2012 година насам.

На годишна база цените са нараснали най-бързо при течните горива – с 30,8% спрямо ръст от 25,3%, отчетен през май, бензина – с 24,3% спрямо повишение от 21,8% през май, съобщава tradingeconomics.com. Нарастват разходите и за медицински грижи – 2,5% спрямо ръст от 2,3% през май, и за храна – с 1,4% спрямо 1,2% месец по-рано.

Базисните цени, които изключват нетрайните храни и енергия, са нараснали с 0,2 процента през юни на месечна база и с 2,3 процента спрямо същия месец на миналата година.

Цените на новите моторни превозни средства са се увеличили за втори пореден месец, посочва Ройтерс. Наблюдава се и повишение на разходите за комуникация, застраховки на моторни превозни средства, образование и алкохолни напитки.

Цените на облеклото пък са се понижили с 0,9%, след като през май се задържаха без промяна. Цената на самолетните билети е спаднала за трети трети пореден месец.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната достигна двугодишно дъно