IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ растат с най-бърз темп от три години насам

Инфлацията през април е насърчена от поскъпващи бензин и наеми

16:20 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските цени в САЩ растат с най-бърз темп от три години насам

Потребителските цени в САЩ отчитат най-резкия си ръст от над три години през април, насърчени от поскъпващите бензин и наеми, съобщава Ройтерс. Инфлацията се ускорява до 0,4% на месечна база през април, след като март беше 0,1 на сто. На годишна база потребителските цени в САЩ растат с 1,1% на фона на увеличение от 0,9 на сто през март, сочат данни на Министерството на труда.

Прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за инфлация от 0,3% на месечна и 1,1% на годишна база.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и хранителните продукти, се ускорява от 0,1% през март до 0,2% през април на месечна база. В сравнение със същия месец на миналата година базисната инфлация се забавя от 2,2 до 2,1 на сто. 

Ускорението на широкия измерител през април по всяка вероятност ще бъде приветствано от Федералния резерв на САЩ, чиято цел за инфлацията е 2%.

Финансовите пазари не очакват Фед да повиши лихвените проценти отново преди септември, имайки предвид слабия икономически растеж през първото тримесечие. Централната банка на САЩ повиши основния си лихвен процент от исторически ниските му нива през декември и членовете на Комисията по парична политика очакват тази година да има двукратно затягане на паричната политика.

Други данни за април показаха, че икономическият растеж набира инерция в началото на второто тримесечие. Продажбите на дребно в САЩ отчетоха повишение от 1,3% на месечна база, но пък забавянето на ръста в заетостта и покачването на подадените молби за безработица предизвикаха съмнения за състоянието на трудовия пазар.

През април цените на бензина скачат с 8,1% спрямо предходния месец, което е най-рязкото повишение от август 2012 г. Хранителните продукти поскъпват с 0,2%, след като през март поевтиняха с 0,2 на сто.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още