IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ се покачват най-бързо от 90-те години

Ръстът от 3,6 на сто през април подхранва още повечe настоящия дебат за инфлацията в страната

19:07 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Оживеният дебат за инфлацията в САЩ остава доста вълнуващ. Развитието на потребителските цени, публикувано в петък следобед от Бюрото за икономически анализи, засилва позицията на онези играчи на пазара, които в момента предупреждават за прекомерна инфлация.

Според данните потребителските цени, базирани на индекса PCE (Лични потребителски разходи), се повишиха с 3,6% през април. Анализаторите очакваха ръст от 3,5%. Базовата инфлация, от който се елиминират особено нестабилните цени на енергията и храните, се е увеличила с 3,1 процента. Тук експертите очакваха увеличение от 2,9%. През март потребителските цени се бяха увеличили съответно с 2,9 и 1,8 процента.

Индексът е важен параметър за Федералния резерв на САЩ, който се стреми към инфлация от два процента. Има леки, но релевантни методологически разлики в проучванията между индекса PCE и общата мярка за инфлация, CPI (Consumer Price Index, ИПЦ). Например отделните сегменти се претеглят по различен начин. Цените на бензина например имат по-голямо тегло в ИПЦ.

За сметка на това потребителското доверие на американските граждани се е влошило донякъде. Разходите им са се увеличили само с 0,5 процента спрямо предходния месец. Личните доходи са паднали с 13,1% през април, след като са се увеличили с 20,9% през март. По това време щатските чекове за стимулиране на икономиката предизвикаха истинска потребителска лудост.

В САЩ в момента се води особено противоречива дискусия за развитието на инфлацията. Известни икономисти като бившият финансов министър Лари Съмърс или бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар се страхуват, че икономиката ще прегрее - и че Фед ще се намеси твърде късно.

Според проучването на CPI инфлацията в САЩ се е повишила до 4,2 процента през април. Това е най-високата стойност от почти 13 години. Базовата инфлация също се покачи до 3,0 процента през април.

За сметка на това ръководството на Федералния резерв на САЩ сигнализира, че възнамерява да поддържа лихвените проценти на досегашните рекордно ниски нива за дълго време напред. Тя посочва, че американска икономика ще се нуждае от подкрепа за дълго време напред.

Централната банка се позовава предимно на развитието на пазара на труда. Корекция на политиката би била възможна само ако има устойчиво подобрение в тази насока. Сигналите от пазара на труда обаче напоследък са смесени. Броят на създадените нови работни места през април е доста под очакванията. Броят на седмичните първоначални молби за помощ при безработица, от друга страна, е бил 406 000 - най-ниската стойност от началото на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още