Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителските цени в САЩ спадат за трети пореден месец през май

Базовият индекс на потребителските цени е регистрирал понижение в три поредни месеца за пръв път в историята си

Потребителските цени в САЩ спадат за трети пореден месец през май

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Индексът на потребителските цени в САЩ се e понижил с 0,1 процента на месечна база през май, след като през април спадна с 0,8 процента, показват данните на Бюро по трудова статистика, публикувани в сряда. На годишна база показателят се е повишил с  0,1 процента.

Месечният спад в индекса е причинен най-вече от понижените цени на застраховките на моторни превозни средства, енергията и облеклото. От друга страна  разходите за храна и жилище са отчели ръстове съответно с 0,7% и 0,2%.

Цените на бензина са се понижили с 3,5 процента, което е довело до общ спад в пазарните стойности на енергията с 1,8%.

Основният индекс, който изключва волатилните цени на продукти като храна и енергия, се е понижил с 0,1 процента през май, отчитайки третия си пореден месечен спад. Това е първият път, когато този показател намалява за три последователни месеца.

Още по темата

Третият месец на понижаване на цените може да стимулира опасността от дефлация, въпреки че американската икономика започва да се възстановява от рецесията от Covid-19.

На годишна база основният индекс се е увеличил с 1,2 процента или с най-слаб темп от 2011 г. насам. Показателят за цените на енергията е регистрирал спад от 18,9 процента през май в сравнение с година по-рано. Цените на храните са се увеличили с 4 процента през последните 12 месеца.

Федералният резерв приема основния индекс като по-добър показател за тенденциите в цените. По-късно в сряда централните банкери ще представят новите си прогнози, показващи колко дълго се очакват основните лихви да останат близо до нулата.

Индексът на потребителски цени е базиран на кошница от основни разходи като храна, дрехи, подслон, горива, транспорт, лекарски и зъболекарски услуги, лекарства и други стоки и услуги, които хората потребяват за ежедневните си нужди. Данните се събират всеки месец в 75 градски района в цялата страна от около 6000 домакинства и приблизително 22 000 търговци на дребно.

Отделен доклад на Министерството на труда показа, че средните доходи за час, коригирани спрямо инфлацията, са нараснали с 6,5% на годишна база през май.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Банките се готвят за още свръхевтино финансиране от ЕЦБ