IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ записаха най-силния си ръст от година

Инвеститорите и икономистите са разделени по отношение на перспективите за инфлацията в страната

17:19 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ се повишиха повече от очакваното през февруари, записвайки най-големия годишен ръст от година, въпреки че основната инфлация остана слаба. Търсенето на услуги, включително на самолетни пътувания, постепенно се увеличава на фона на подобряващата се картина в здравния сектор, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) в страната се е увеличил с 0,4% миналия месец, след като през януари нарасна с 0,3%. През 12-те месеца до февруари индексът на потребителските цени е нараснал с 1,7%, което е най-големият ръст от февруари 2020 г., след като се покачи с 1,4% през януари.

инфлация инфлация

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че ИПЦ ще се повиши с 0,4% на месечна база и с 1,7% за година.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва нестабилните разходи за храна и енергия, се е увеличил с 0,1% спрямо месец по-рано и с 1,3% спрямо предходната година, сочат данните на Министерството на труда.

Доходността по американските държавни облигации нарасна, но служителите на Федералния резерв отхвърлиха опасенията за инфлацията, очаквайки ръстовете да бъдат временни.

Инвеститорите и икономистите са разделени по отношение на перспективите за инфлацията, като някои прогнозират вълна от нарастващи цени, задвижвани от по-силно търсене и пандемични стимули, докато други казват, че силите, които от години задържат цените, все още съществуват.

Въпреки това инфлацията е вероятно да се ускори през следващите месеци, задвижена от пандемични стимули, растеж на доходите и кампанията за ваксинации, която помага на бизнеса да се отвори отново, пише Bloomberg.

Планът за стимулиране на администрацията на Байдън от 1,9 трилиона долара ще увеличи с повече от 1 трилион долара спестяванията, които американските домакинства натрупаха по време на пандемията. Не е ясно колко от тези пари ще бъдат похарчени през следващите месеци за неща, които не беше възможно да правят по време на здравната криза, като хранене в ресторант или пътуване.

Данните на правителството показват, че разходите за облекло и медициски стоки спаднаха с 0,7%, докато цените на употребяваните превозни средства паднаха с 0,9% за трети месец.

Цените на услугите, изключващи енергията, се повишиха с 0,2%, първото увеличение от три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още