IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските нагласи в Германия се подобряват леко през май

Икономиката се възстановява по-бързо от очакваното и домакинствата изразяват оптимизъм за условията на пазара на труда

12:45 | 26.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Кrisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Кrisztian Bocsi/Bloomberg

Потребителските настроения в Германия се възстановяват донякъде през май след шока, предизвикан от пандемията от COVID-19. Както икономическите очаквания, така и очакванията за доходите и склонността към потребление се увеличават леко. В резултат на това от института GfK прогнозират ниво на потребителските нагласи от -18,9 пункта през юни 2020 г., или с 4,2 пункта по-висока стойност от тази на показателя през май, която е -23,1 пункта.

„Постепенното рестартиране на много бизнеси със сигурност допринесе за склонността към потребление, която в момента дори леко се увеличава“, обясни Ролф Бюркл, експерт по потребителското поведение в  GfK. "Независимо от това, несигурността сред потребителите е висока. Според тях икономиката на Германия е далеч от пълното възстановяване и те очакват трудна рецесия. Тревожността относно загубата на работни места остава висока и се оказа ключова бариера пред потреблението в този момент, наред с загубите в доходите. Търговците на дребно и производителите трябва да продължат да се адаптират към тази ситуация", коментира той.

Подобряването на потребителските нагласи е подкрепено от намаляване на склонността към спестяване (-9,8 пункта). Значителен скок в този показател  беше регистриран през април поради високото ниво на несигурност.

Икономическите перспективи се подобряват, но остават на ниско ниво

След като намаляха два пъти подред, икономическите очаквания отново се повишават слабо през май. Индикаторът се повишава с единадесет пункта и сега се намира на ново от -10,4 пункта.

Сега икономиката се връща на скорост по-бързо, отколкото се предполагаше преди няколко седмици. Политиците полагат големи усилия в различни сектори. В резултат на това потребителите все повече се надяват, че силното влошаване на условията на пазара на труда може да се избегне. Както федералното правителство на Германия, така и държавните органи инвестират огромни суми под формата на помощи и икономически програми, за да стимулират вътрешното търсене. Това е от особено значение, тъй като изключително важният стълб на германската икономика, а именно износът, се забавя.

Очакванията за приходите се повишават  след рекордния спад през предходния месец

След като отчетоха безпрецедентно понижение през предходния месец, очакванията за доходите отново леко да се увеличават през май. След увеличение от 13,6 пункта, индикаторът сега е на ниво от -5,7 пункта. Въпреки това показателят все още е с 63 точки под стойността си от миналата година.

Намаленото работно време и безработицата водят до значителни загуби на доходи за много домакинства. За редица фрийлансъри, напр. от културния сектор все още няма краен изглед за блокадата. Това означава, че доходите им остават на нула. Обратно, доходите на пенсионерите не са изложени на риск от намаляване в настоящата ситуация, смятат от института.

Склонност към покупка, подкрепена от очакванията за доходите

Склонността към потребление също може да се възползва от подобрените очаквания за доходи. Индикаторът натрупа 10,1 пункта на месечна база, като се покачи до 5,5 пункта. В сравнение с миналата година обаче текущата цифра все още представлява спад от 45 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още