IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските нагласи във Великобритания се свиха до близо 50-годишно дъно

Статистиката показва, че подобни спадове, отчетени в миналото, обикновено са предвещавали периоди на рецесия

11:35 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Потребителското доверие във Великобритания е отбелязало безпрецедентен спад през май, когато поскъпващата издръжка на живот, понижавайки нагласите за икономическите перспективи до най-ниското им ниво в историята на статистиката, съобщи Ройтерс.

Данните на компанията за пазарни проучвания GfK показват, че измерителят на потребителското доверие се е понижил от -38 пункта през април до -40 пункта през май. Това е било най-ниското ниво, откакто се води статистиката от 1974 г. насам и е малко по-зле от очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за резултат от -39 пункта.

Статистиката показва, че подобни спадове, отчетени в миналото, обикновено са предвещавали периоди на рецесия, което ще увеличи натиска върху финансовия министър Риши Сунак за подкрепа към домакинствата, огъващи се под най-силния инфлационен натиск от началото на 80-те години на миналия век насам.

 

Измерителят на GfK за икономическия оптимизъм е достигнал рекордно дъно, последно отчетено през април 2020 г., малко след като избухна пандемията от коронавирус.

"Потребителското доверие сега е по-слабо, отколкото в най-лошите дни от световната банкова криза, ефекта от Brexit върху икономиката или затварянето заради Covid-19", коментира Джо Стейтън, директор по клиентски стратегии в GfK.

Дори рецесиите в началото на 80-те и 90-те години - познати като периоди на двуцифрени лихви и висока безработица - са довели до по-малко песизимъм спрямо сегашната криза на фона на войната в Украйна.

Потребителите в Обединеното кралство са по-песимистично настроени, отколкото тези във Франция или Германия някога са били, откакто се води статистиката от 1985 г.

Великобритания има най-високата инфлация сред големите икономики в Европа, както и в групата на Г-7.

Същевременно отделно проучване, публикувано в петък, показа, че продажбите на дребно в страната са нараснали неочаквано през април, отбелязвайки месечно повишение от 1,4% спрямо спада от 1,2% през март. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за понижение от 0,2% на месечна база.

Цялостната картина обаче продължава да е мрачна - в трите месеца до април продажбите на дребно са намалели с 0,3% на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още