Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителските настроения в Германия се влошиха неочаквано

Ако случаите на коронавирус намалеят и ограниченията могат да бъдат премахнати през лятото, правителството очаква разходите на домакинствата да подхранят възстановяването

Потребителските настроения в Германия се влошиха неочаквано

Снимка: Bloomberg

Потребителските настроения в Германия се влошиха неочаквано, след като нарастването на броя заразени с коронавирус доведе до повторно затягане на ограниченията за пазаруване, пътувания и обществен живот в много области на най-голямата европейска икономика, съобщи Ройтерс.

Изследователският институт на GfK заяви, че индексът на потребителските настроения, базиран на проучване сред около 2000 германци, е спаднал до -8,8 пункта през май от ревизираните -6,1 пункта през април.

Нагласите на потребителите за икономическите перспективи и личните доходи намаляха значително, докато склонността им към пазаруването се е увеличило умерено, показва проучването.

"Надеждите за по-нататъшно облекчаване на ограниченията и съживяване на потреблението значително се стопиха“, коментира експертът на GfK Ролф Буеркъл, добавяйки, че възстановяването на икономиката ще продължи да изостава поради третата вълна на COVID-19.

Германия се опитва да овладее третата вълна на коронавируса, като усилията са усложнени от по-заразен вариант на вируса, открит за първи път във Великобритания, и относително бавното въвеждане на ваксини.

Финансовият министър Олаф Шолц и министърът на икономиката Петер Алтмайер предупреждаваха, че не очакват съществено облекчаване на мерките преди края на май.

Ако случаите на коронавирус намалеят и ограниченията могат да бъдат премахнати през лятото, правителството очаква разходите на домакинствата да подхранят възстановяването, като подкрепят ревизираната нагоре прогноза за растеж от 3,6% през тази година.

Индикаторът на потребителския климат прогнозира състоянието на реалното частно потребление през следващия месец. Показател над нулата сигнализира за годишен растеж в частното потребление. Стойност под нула показва спад в сравнение със същия период преди година.

Според GfK промяна в индикатора с един пункт съответства на годишна промяна от 0,1%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Свободните работни места в САЩ достигнаха рекордните 8,12 млн.