IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в САЩ удрят 3-годишно дъно

В същото време показателят отчита най-стръмния си спад от 2008 г.

21:53 | 27.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Потребителките настроения в САЩ се понижават до най-ниското си ниво за последните три години с напредването на разпространението на коронавирусната пандемия, показват данни на университета в Мичиган.

Индексът на потребителските настроения спада до 89,1 пункта през март или до най-ниското си ниво от октомври 2016 г. В същото време показателят отчита най-стръмния си спад от 2008 г. насам. През февруари същият измерител отчита 101 пункта – второто си най-високо ниво от 2004 г. насам. с с

Спадът на настроението през март е четвъртият по големина от близо 50 години, според Ричард Къртин, директор на проучването.

„Степента на спадовете през април ще зависи от успеха на мерките за ограничаване на разпространението на вируса и от това колко бързо домакинствата ще  получават средства за облекчаване на финансовите си затруднения“, каза Къртин.

Заразените с коронавирус в световен мащаб вече са 540 000 души, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. САЩ са оповестили за 85 000 заразени, с което изпреварват Китай и Италия, като страната с най-много потвърдени случаи.

„Прогнозата за националната икономика за предстоящата година се промени драстично през март, като мнозинството сега очаква трудни финансови времена в цялата страна“, казва Къртин.

Докладът предоставя една от най-отрезвяващите картини на това как икономическата блокада, на фона на усилията да се овладее вирусът, влияе върху нагласите на потребителите.

Пандемията накара няколко предприятия да преустановят или ограничат дейността си. Това предизвика и рекорден скок в броя на подадените молби за обезщетения при безработица през миналата седмица. В сряда Сенатът прие законопроект за фискални стимули в размер на 2 трилиона долара, за да смекчи икономическия удар от коронавируса.

„Смекчаването на отрицателните въздействия върху здравето и финансите може да ограничи нарастващия песимизъм, но няма да доведе до оптимизъм“, каза Къртин. "Няма сребърен куршум, който да излекува пандемията толкова внезапно, колкото военната победа, която сложи край на войната в Персийския залив", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още