IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи и инфлацията в САЩ растат умерено през юни

Очаква се утре Федералният резерв да понижи лихвите за първи път от десет години

16:45 | 30.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите на потребителите и цените в САЩ са се повишили умерено през юни - признак за по-бавен икономически растеж и инфлация, който може да накара Федералния резерв да понижи лихвените проценти в сряда за първи път от десет години, предава Ройтерс.

Министерството на търговията съобщи, че разходите на потребителите, които съставляват над две трети от американската икономика, са се повишили с 0,3%, като поскъпването на услугите и по-високите разходи за други стоки компенсират спада при покупките на моторни превозни средства.

Данните за май бяха ревизирани към повишение до 0,5% вместо обявения преди това ръст от 0,4%. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че разходите на потребителите са се повишили с 0,3% миналия месец.

Силните потребителски разходи са смекчили удара за БВП заради слабия износ и инвестиции на бизнеса и по-бавното натрупване на запаси. Миналата седмица стана ясно, че американската икономика е нараснала с 2,1% през миналото тримесечие, което е под равнището от 3,1% през първите три месеца на годината.

Цените на потребителските стоки, измерени чрез индекса на личните потребителски разходи (PCE), са се повишили с 0,1% през юни на фона на поевтиняването на хранителните стоки и енергията. Индексът нарасна с 0,1% и през май. През 12-те месеца до юни той е отбелязал повишение от 1,4% след сходен скок през май.

Ако се изключат волатилните цени на храните и енергията, индексът PCE е нараснал с 0,2% миналия месец, повишавайки се с един и същи темп за трети пореден месец. По този начин годишният ръст на т. нар. основен PCE индекс е достигнал 1,6% спрямо 1,5% през май.

Основният PCE индекс е предпочитаното от Фед мерило за инфлацията и е под целта от 2% на американската централна банка тази година. Официални представители на банката трябва да започнат двудневно заседание за паричната политика днес на фона на забавянето на икономическия растеж.

Американската икономика, която се забавя на фона на отслабването на стимулите от миналогодишната данъчна реформа, е изправена пред проблеми заради търговското напрежение и слабия ръст на световната икономика.

Приспособени към инфлацията, потребителските разходи са нараснали с 0,2% през юни. Тези т. нар. реални потребителски разходи се повишиха с 0,3% през май.

Миналия месец разходите за стоки и за услуги са нараснали с по 0,3%. Потребителските разходи през юни са били подкрепени от повишаването с 0,4% на личните доходи, които нараснаха със същия темп и през май. Заплатите са отбелязали ръст от 0,5%. Спестяванията са скочили до 1,34 трлн. долара спрямо 1,31 трлн. долара през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още