IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ бележат най-големия си ръст от седем месеца

В същото време базисната инфлация в страната се забавя

17:32 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ бележат най-големия си ръст от седем месеца през октомври, но базисният ценови натиск се забавя, което значи, че инфлационният показател, следен от Федералния резерв, бележи най-слабото си годишно увеличение от февруари насам, съобщава Ройтерс.

Силните потребителски разходи, представени от Министерството на търговията в четвъртък, вероятно ще позволят на централната банка да увеличи лихвените проценти за четвърти път за 2018 г. през следващия месец. Забавящата се инфлация обаче, ако се окаже устойчива, може да ограничи очакванията за темпа на повишения за следващата година.

Председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира в сряда, че централната банка може би се доближава до прекратяване на увеличенията на лихвите, заявявайки, че лихвеният процент сега е „малко под“ своето неутрално ниво.

Потребителските разходи, които формират над две трети от икономическата активност в САЩ, са скочили с 0,6% миналия месец спрямо септември, след като домакинствата са похарчили повече за лекарства и комунални услуги.

Данните за септември бяха ревизирани надолу до ръст от 0,2% вместо предишните 0,4%.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на потребителските разходи от 0,4% през октомври.

Коригирани спрямо инфлацията, потребителските разходи са се увеличили с 0,4%, което е най-големият ръст от седем месеца и сочи стабилен темп на потребление в началото на четвъртото тримесечие.

Въпреки силните потребителски разходи има сигнали, че икономическият растеж се забавя. Данните този месец предполагат умерени бизнес разходи за оборудване, влошаване на търговския дефицит и допълнителна слабост на жилищния пазар.

В същото време данни на министерството на труда от днес показаха, че броят на американците, подали молби за обезщетение при безработица, се е увеличил до шестмесечен връх миналата седмица, което е потенциален сигнал за забавяне на ръста на заетостта.

Исканията за молби за безработица са се увеличили с 10 хиляди до сезонно коригираните 234 хиляди през седмицата до края на 24 ноември – най-високото ниво от средата на май. Молбите растат вече трета поредна седмица.

Пазарът на труда е стабилен, а ръстът на заетостта е средно 212 500 места на месец тази година. Темпът на безработица е близо до 49-годишно дъно от 3,7%. Затягащият се пазар на труда започна да стимулира инфлацията при заплащането.

Има забавяне в ценовите увеличения миналия месец. Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), който изключва волатилните храни и енергията, се е повишил с 0,1% на месечна база след ръст от 0,2% през септември.

Това забавя годишното увеличение на т.нар. базисен PCE ценови индекс до 1,8% - най-слабото му четене от февруари, от 1,9% през септември.

Именно този индекс е предпочитаният показател на Фед за инфлацията. Той удари целта на централната банка от 2% през март за пръв път от април 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още