IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ стагнират през май след по-силен ръст през април

На фона на повишените нива на спестяванията и по-малкото ограничения се очаква разходите за услуги да достигнат нивата отпреди пандемията скоро

18:34 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Потребителските разходи в САЩ стагнираха през май, отразявайки спад в разходите за стоки, докато внимателно наблюдаваната мярка за инфлацията продължи да се покачва.

Разходите за стоки и услуги, които представляват две трети от американската икономика, са непроменени след ревизирано нарастване с 0,9% през април, показват данните на Министерството на търговията от петък.

Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg бе за увеличение на разходите с 0,4%. Въпреки че разходите за услуги се увеличиха през май, общият параметър беше компенсиран от спада в разходите за стоките. В резултат на новината акциите на Wall Street поскъпнаха, а доходността по облигациите почти не се промени.

Въпреки че данните от май не отговориха на очакванията, те са балансирани от по-силния от първоначално отчетения априлски ръст. Масовите ваксинации и възобновяването на икономиката дадоха на потребителите увереността да пътуват и да възобновят много дейности, от които се бяха отказали по време на пандемията.

На фона на повишените нива на спестяванията и по-малкото ограничения се очаква разходите за услуги да достигнат нивата отпреди пандемията през следващите месеци.

В същото време повишеното търсене, съчетано със слабостта в предлагането и ограниченията на капацитета, тласкат цените нагоре. Нарастването на инфлацията изяжда част от доходите на американците, тъй като потребителите са изправени пред по-високи цени на горивата, в ресторантите и в хранителните магазини.

Ако се вземе предвид ръста на цените на потребителските стоки през май, то разходите намаляват с 0,4% през май след лек ръст от 0,3% през април.

И докато продажбите на дребно се движат близо до рекордно високите стойности, потреблението започва да се измества към услугите - най-голямата част от икономиката. Ако се вземе предвид инфлацията, разходите за стоки са намалели с 2%, докато разходите за услуги са се покачили с 0,4%, показва докладът за личните разходи. Спадът в разходите за стоки е воден от най-големия спад на разходите за трайни стоки от февруари насам.

Доходите спадат за втори месец, като се понижават с 2% през май след скока през март, когато много американци получиха нов кръг от федерални чекове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още